Lincoln den störste

Abraham Lincoln tillhör de tre personer jag läst mest om, och av. Men till skillnad från Aristoteles, vars filosofi är oöverträffad efter 2400 år, och Winston Churchill, vars medryckande mod och järnvilja räddade Europa från totalitärt förtryck, var Lincoln både ett taktiskt och strategiskt geni som politisk ledare.
I går kväll såg jag Spielbergs film Lincoln, underbart gestaltad av Daniel Day-Lewis. Som politisk nörd var det rent nöje att se Hollywood gestalta de gruvligt allvarstyngda miljöer som var Lincolns under inbördeskriget (som fortfarande är det mest dödliga i Amerikas historia). Tycker inte alls att filmen var för lång.
Invändningen jag kan göra är att endast smala delar av Lincolns person speglas. Jag förstår att Spielberg fastnar för Lincolns hårda och ibland nästan skrupelfria nypor, eftersom den 16:e presidenten i skolbokshistorien framstår som ett helgon. Det innebär att filmen blir trovärdig och inte bara en hyllning.
Det som fått mig att rysa av välbehag när jag läst böcker om honom, är hur han med överlägsen taktisk briljans spelar ut alla motstridiga intressen mot varandra för att få dem att gå hans ärenden. Likt TV-kommissarien Columbo gillande han att bli underskattad (han anklagades ju i de fina salongerna för att bara vara en illa klädd landsortsadvokat) och på det sättet locka fram omgivningens verkliga intressen och agendor, för att sedan använda insikterna för att nå fram till de lösningar han ville uppnå. Politiskt schackspel på övermänsklig nivå, utmärkt kartlagt av David Herbert Donald. Jag har svårt att se någon i världshistorien som varit mer slug än han.
Det finns böcker i mangagement som visar att Linclon tillämpade moderna ledarskapsmetoder långt innan de var allmänt erkända, exempelvis att vara ute på “verkstadsgolvet” när tiderna är tuffa. Han sov utanför Washington DC i snitt 10-12 nätter per månad för att träffa trupperna och befälhavarna.
Men inte nog med det. Han använde denna taktiska förmåga för att uppnå de största strategiska utmaningarna man kan tänka sig: att förverkliga den frihet och demokrati grundlagsfäderna 100 år tidigare lämnat ofullständig. Inget annat land än USA hade uthållig demokratisk utveckling, och Lincoln gjorde till sin uppgift att fullborda självständighetsdeklarationen från 1776 och konstitutionen från 1789 genom att förbjuda slaveriet.
Och han gjorde det helt på egen hand. Jag har skrivit om det i två artiklar Lincoln – Frihetens främste statsman och Lincoln räddade Jefferson. Mer i bloggen: Abraham Lincoln föddes idag för 200 år sedan.
Abraham Lincoln är en extremt intressant person. Filmen visar inte hela bredden, men den ger en liten inblick i den amerikanska politiska miljön i mitten av 1800-talet då historia skrevs, både i blod och i framdrivande av den allra viktigaste av värderingar – frihet.
Se mer: 216 recensioner.

Rulla till toppen