Europa måste starta om från ruta ett

I veckan gick “Europadagen” obemärkt förbi. Europa förknippas alltmer med misslyckande, kris och elände. Och ingen vändning är i sikte. Tvärtom. Molnen blir allt mörkare. Grekland är symbolen för det Europaprojekt som byggts på senaste årtionden. Och grekerna vill inte förstå att det är deras eget fel – att de överutnyttjat de ekonomiska villkor som euron gav. Istället riktar man sin ilska mot Tyskland som inte vill fortsätta låna ut. Inte direkt ett sätt att stärka europagemenskapen.
Några krampaktiga försök att visa på positiva effekter av Europabygget såg vi dock i veckan. Statsvetaren Daniel Naurin skriver i Svenska Dagbladet, Olikheterna håller samman EU-systemet:

Kompromisskulturen i lagstiftningen gör att EU långtifrån har blivit den federalistiskt-ideologiska superstat som många skeptiker varnat för.

Men trots de ljusa tongångarna demonstrerar artikeln ändå främst Europabyggets djupa kris. Beslut fattas bakom stängda dörrar, i ogenomträngliga förhandlingar. Ingen kan ställas till ansvar. Europaparlamentet har fått mer formell makt men har tappat i den informella förhandlingskulturen. Dessutom är det inte parlamentet som utser regering (dvs kommissionen) och därför kan folket inte avsätta makthavarna i Europa.
EU är en katastrof inte bara när det gäller oförmågan att hantera ekonomi, utan också när det gäller att undergräva det demokratiska styrelseskicket.
Det blir rakt upp och ner parodiskt när EU:s nye “president” kliver fram och erkänner att han är totalt och fullständigt maktlös. Han har inte ens rätt att utse sin egen sekreterare. Det framgår i aktuell intervju av Rolf Gustavsson med Herman van Rompuy, Barfota på EU:s tron.
Tony Blair sa en gång att allt som fick prefixet Europa omedelbart tappade all lyskraft. Så är det. Europa har blivit synonymt med politikerklass, maktkorruption och ansvarslöshet.
Nuvarande Europasystem är ohållbart. Vi som vill Europasamarbete och vill skapa en Europagemenskap måste inse att det system som byggts fullständigt har misslyckats. Vi måste börja om.
Precis som Frankrike kastat av sig tidigare konstitutioner och startat en ny republik (man är nu inne på den femte) borde medlemsstaterna förklara att vi måste börja om på ruta ett. (Här har jag skissat på en ny konstitution som ger makten till folken).
Något mycket dramatiskt måste ske för att inte europagemenskapen ska förvandlas till fientlighet och motsättningar.

(Andra bloggar om , , , , , , , , i)

Rulla till toppen