Efter jordbävningen: anarki, plundring och klimatet får skulden

Varför är jag inte förvånad? Att Haiti skulle drabbas av en jordbävning kommer inte som en överraskning. Ändå har landet inte gjort några som helst föreberedelser. Varför? Därför att det är ett av världens mest korrupta samhällen.
Korruptionen har också inneburit att människor lever i fattigdom.
Därför är det heller inte förvånande att medierna nu rapporterar om våld och plundring. CBS rapporterar: Gangs Armed With Machetes Loot Port-Au-Prince och Looting on Rise amid Haiti’s Growing Desperation.
Och allra minst förvånande är att vänsternissar till Hollywood-skådespelare lägger skulden för jordbävningen på den globala uppvärmningen. Hos Daily Telegraph kan du höra Danny Glover säga: ”När vi såg vad som hände på klimattoppmötet i Köpenhamn, blev detta svaret. Detta är vad som kommer att hända. Förstår du vad jag menar?”
Allt beror på växthuseffekten! Även rörelserna i kontinentalplattorna!
Vi hörde samma sak i Sveriges Radios lördagsintervju efter tsunamin 2004. Jordbävningen, som låg bakom flodvågen, var en följd av bristande klimatpolitik. Så här skrev jag i bloggen 1 jan 2005:

SMAKLÖSA UNDERGÅNGSMÅNGLARE I P1. Trots att katastrofen i Asien var en jordbävning med efterföljande tsunami, gör ekots lördagsintervju allt för att ”dra paralleller” med människans miljöpåverkan och att jordbävningen på något sätt skulle illustrera växthuseffekten. Vilket vanvettigt skitsnack! Gång på gång trummade klimatforskaren Bert Bolin och ambassadör Bo Kjellén in sitt budskap om hur farliga människorna är för jordklotet, om vilka risker mänsklig aktivitet är för naturen.

Det är ingen hejd på vad klimathysterikerna är beredd att se som tecken på global uppvärmning. Och detta gör mig, minst sagt, skeptisk.
Självklart ska katastrofhjälp sändas till Haiti. På kort sikt handlar det om att rädda liv. Men på lång sikt kan man inte sända bistånd till genomkorrupta länder som Haiti utan att först börja med lag och ordning, rättsstat och ett fungerande politiskt styrelseskick.
(Andra intressanta bloggar om ,, , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen