USA:s militär leder biståndsinsatserna till Haiti

Precis som efter tsunamin på juldagen 2004 är den organisation som snabbast och effektivast kan sätta in katastrofhjälp och bistånd i form av mat, vatten och andra förnödenheter: amerikanska försvarsmakten.
Franska nyhetsbyrån AFP rapporterar att hangarfartyget USS Carl Vinson är på plats:

Officerare i flottan säger att hangarfartyget kommer att fungera som en “flytande flygplats” för en armada av helikoptrar som distribuerar räddningsteam och förnödenheter till Haiti, där man lider desperat brist på mat, vatten och logi.

Fox News rapporterar i U.S. Aid Distributed in Haiti:

Den amerikanska militären har distribuerat sin första hjälp i en massiv insats i det jordbävningsdrabbade Haiti.
Snabbinsatsenhet ur arméns 82:a luftburna division har delat ut mat, vatten och medicin till haitier i huvudstaden Port-au-Prince. Enhetens befälhavare, kapten Mike Anderson säger: “Vi är här för att göra så mycket nytta vi och så lite skada vi kan.”

CBS News rapporterar i U.S. Takes Charge In Haiti With Troops, Aid:

Ett halvdussin fartyg och 5.500 man är på väg. Hangarfartyget USS Carl Vinson har anlänt till Haiti och amfibiefartyget USS Bataan har beordrats att snarast möjligt segla till Haiti med sina 2000 man starka marinenhet.

Reuters rapporterar i U.S. takes control of Haiti airport to speed aid:

Haiti överlämnade på fredagen kontrollen över sin huvudflygplats till USA i syfte att skapa ordning i luftrummet och göra det möjligt för hjälpsändningar från hela världen att nå fram.

Det är tack vare att Amerika satsar stora summor på sin försvarsmakt som man har kapacitet att snabbt starta stora biståndsinsatser som ingen annan nation klarar av.
Ändå räknas inte denna kapacitet med när FN och andra civila organisationer gör listor över hur stora ländernas biståndsbudgetar är. Då hamnar USA långt ner på listan. Men det beror på att USA inte satsar på byråkrati, administration och pappersvändare. Man satsar på att utbilda manskap och utveckla fordon och redskap som snabbt kan sättas in i akuta lägen.
Amerikanska militären kan ses som världens största hjälporganisation.
Det kallar jag bistånd!
(Andra intressanta bloggar om ,, , , , , , , , , )

Rulla till toppen