Skadad soldat hyllad av Försvarsmakten

Den svenske soldat från Helsingborg som i november 2009 skadades svårt i Afghanistan när hans bepansrade fordon sprängdes av en vägbomb och den afghanske tolken dog, fick på fredagen motta Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Det rapporterar SVT i Helsingborsoldat hyllad av försvarsmakten och Helsingborgs Dagblad i Mikael Thorén uppe på benen.
Thorén kan nu lämna rehabiliteringsavdelningen på Ängelholms sjukhus med två 13 cm långa skruvar inopererade i bäckenbenet som spräcktes av explosionen.
Till Dagens Nyheter (ej online) säger han, om att de fick vänta länge på helikoptertransport efter bombdådet:

— Efter ett tag sa mina kamrater att de tyska helikoptrarna av någon anledning inte kunde komma. Till sist kom två amerikanska på helt eget bevåg. Det är jag så oerhört tacksam för.

Han har varit på 4 vändor i Afghanistan och stöder den svenska insatsen där. Till SVT svarar han på frågan, ”Vad är det som lockade med att åka till Afghanistan?”

— Jag har varit iväg tre gånger tidigare. Det handlar om många olika känslor. Känslan av den här vänskapen som växer fram och att man ändå gör en insats för folk som behöver hjälp. Jag ångrar inte att jag åkte iväg.

För mig framstår insatsen i Afghanistan som så oerhört mycket mer befogad än de flesta biståndsinsatser som Sverige kastat hundratals miljarder på. Genom att hålla talibanerna tillbaka hindras de från att använda sin brutalitet mot civilbefolkningen, och i förlängningen mot andra länder i regionen.
Jag ser det som en biståndsinsats. Att skydda civilbefolkningen från våld, förtryck och massmord.
Därför är det så befängt när det heter att kriget i Afghanistan ”inte går att vinna”. Man vinner det ju varje dag! Varje dag som man hindrar brutaliteten att svepa fram över civilbefolkningen är en seger.
Mikael Thorén och alla andra soldater riskerar sina liv för att göra en humanitär insats i Afghanistan.
Det ska vi tacka dem för.
Se också TV4-Play: Svensk soldat berättar om bombattacken. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen