(S)mitarna i pensionsdebatten

Expressen hade häromdagen en utmärkt ledare om hur Socialdemokraterna smiter från sitt ansvar för det nya pensionssystemet, (S)mitarna:

Efterlyses: Socialdemokrater som vågar försvara och förklara det nya pensionssystemet. […] Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna [ligger bakom] konstruktionen. Och i egenskap av socialförsäkringsminister putsade Ingela Thalén (S) vidare på ”balanseringen” och den så kallade broms som trätt i kraft i år.

När Socialdemokraterna inte står upp för den politik man själv genomfört är frågan om partiet är regeringsdugligt. Expressen fortsätter:

Är verkligen 70 kronor mindre i plånboken varje månad något ”oerhört bekymmersamt”, som Ingela Thalén säger? I så fall borde Thalén även bekymra sig om de kommunala skattehöjningar hennes partikamrater vill ha i landet. I Stockholm vill S höja skatten med 60 öre (samt ytterligare 17 öre i landstinget) vilket innebär att pensionärer förlorar mer än vad själva bromsen i pensionen orsakar!

Det rödgröna alternativet innebär mindre i plånboken för alla, också för pensionärer. Det blir effekten när de efter en eventuell valseger snabbt kommer att höja skatterna med tusenlappar för normala inkomster.
Hur kan 70 kr i lägre pension per månad bli en stor fråga, medan 1500 kr i sänkt skatt på månadslönen för en sjuksköterska glöms bort?
Svensk samhällsdebatt är oerhört skev.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen