Till SVT för Debatt om riksdagens makt

Imorgon, torsdag kväll kl 22, kommer jag att vara med i SVT-Debatt som handlar om alla avhopp från riksdagen. Är riksdagsledamöter så maktlösa att uppdraget bara handlar om att slaviskt trycka på knappar så som partiledningarna bestämt?
Mitt svar är: ja.
För att riksdagsuppdraget ska bli meningsfullt måste ledamöternas auktoritet stärkas. Jag vill se mer av personval, så att kandidaterna har en egen väljarbas att stå på. Då blir de inte lika utlämnade till partiledningarnas diktat.
Med friare riksdagsledamöter skulle den ofta stendöda riksdagsdebatten kunna väckas till liv. Omröstningarna i riksdagen skulle inte vara bara formalia. Riksdagen skulle inte längre fungera som transportkompani åt partiledningarna.
Men vad får mer av personval för effekt om flera kändisar vill ställa upp? Hur kan kontakten mellan väljarna och deras förtroendevalda stärkas? Det är frågor som står på dagordningen.
Se mer i bloggen: ”Vi riksdagsledamöter är statister” , Riksdag, regering och politiska makten, S vill att Riksdagen fylls med kuvade knapptryckare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen