Wilders, Europa, muslimer och integration

Massmedierna fortsätter att försöka demonisera europavalet, och därmed europeisk debatt, genom att påstå att extremhögern har stora framgångar.
Som bloggen visat minskade antalet nationalister. Det skedde i så hög grad att deras partigrupp i Europaparlamentet, UEN, nu har upplösts!
Också antalet grupplösa ledamöter, dit bland annat icke-rumsrena ledamöter räknas, har minskat från 29 till 27 i mandat efter valet.
Men medierna fortsätter att tala om en våg av extremism i Europa, som i senaste numret av amerikanska veckomagasinet TIME, The March to the Far Right in Europe. Men det finns en intressant passage i artikeln:

I december talade [holländske partiledaren för frihetspartiet] Geert Wilders inför en konferens på temat ”Facing jihad” i Jerusalem.
”Dogmerna i ett lugnt förflutet är otillräckliga för nutidens storm”, sa han. ”Vi möter nu växande svårigheter och måste anta utmaningen att möta dem.” Om dessa fraser känns igen så är det därför att Wilders har lånat dem av Abraham Lincoln, som formulerade dem när inbördeskriget startade för 150 år sedan.
I dessa dagar varnar den karismatiske och vältalige Wilders, 45, om en annan sorts konflikt, mellan holländska muslimer och resten av hans lands medborgare […] Holländare som är stolta över sin tolerans och inkluderande kultur har blivit chockade av upptäckten att många muslimer i Holland anser sig diskriminerade, och att vissa sympatiserar med fundamentalistisk islam.
Likt i Storbritannien, där engelskfödda självmordsbombare planerat och utfört en serie attentat under senare år, finns en känsla av alienation bland muslimer vilket reflekteras inte bara i form av terroristers vrede utan också i moderata muslimers villighet att tro på konspirationsteorier som lägger skulden för 11 september och andra attacker på västvärldens egna regeringar.
Holländska medborgare har, å andra sidan, blivit mer misstänksamma mot muslimska grannar, förbittrade över att hollänsk gästfrihet till synes inte räknas för någonting.

En insiktsfull analys, särskilt sista stycket, som jag tror det ligger väldigt mycket i. Om detta borde integrationsdebatten också handla.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen