Säg nej till den ryska politiska gasledningen

Göteborgs-Posten skriver i ledaren Huka inte för Nordstream:

Gasledningen skall byggas på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland via svensk ekonomisk zon. Regeringen förväntas säga ja, men håller detta obehag ifrån sig genom att hänvisa till att först behövs en strikt miljöprövning.    

Som förhalning fungerar kanske detta. Men till slut är beslutet politiskt, inte administrativt. Och medan den svenska regeringen skjuter problemet framför sig lobbar Gazprom av alla krafter. Och detta med betydande framgång …[D]en svenska regeringen [uppmanas] att inte obstruera bygget. Men det bör den svenska regeringen göra – visa civilkurage och säga nej till Nordstream.

G-P konstaterar att det kanske inte rättsligt är möjligt att stoppa gasledningen, men att regeringen åtminstone borde försöka. Ja, projektet är politiskt, inte ekonomiskt. Sverige har ingen anledning att medverka till en ökad rysk militär aktivitet i Östersjön eller till att stärka Rysslands grepp om östra Europa genom att kunna leda gasen förbi dessa länder.
Se mer i bloggen: Dokumentärfilmsfestivalen avslöjar Putin-systemet, Estlands president om Ryssland, gas och Microsoft, Rysk gasledning i Östersjön är en Trojansk häst.(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen