LO räddade Wanja för att sätta S på plats

Förklaringen till det förvånande beskedet att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som LO-ordförande, efter 8 timmars maratonstyrelse där flera ville att hon skulle avgå, kommer nog S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren närmast, när han intervjuas i Expressen:

Ljunggren tror att LO kan ha blivit irriterade över att vissa socialdemokrater krävt Lundby-Wedins avgång och därför slutit leden bakom henne.
— Det kan lätt bli en sådan reaktion om LO upplever att socialdemokraterna är inne och petar i deras angelägenheter. Ryggmärgsreaktionen kan då bli att ” ingen ska komma och säga att vår ordförande ska avgå”. Sedan om det finns någon rationalitet bakom beslutet är svårt att veta, säger Stig-Björn Ljunggren som inte tror att affären blåst över än.

Men att låta interna prestigestrider styra handlandet är knappast ett styrketecken. Tvärtom. Man sluter sig inåt, och markerar ännu tydligare att LO styrs av en liten isolerad klick, en liten välavlönad elit med egna pensionsförmåner som betalas av LO-medlemmar som inte ens kan drömma om motsvarande guldregn.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen