Dansk Natochef gör Sveriges utanförskap tydligt

I Sydsvenska Dagbladet skriver säkerhetspolitiske experten Ann-Sofie Dahl debattartikeln Sverige hör hemma i Nato:

En gång i tiden skämtade mina kolleger och jag om att Sverige skulle komma med i Nato efter Albanien. Det var det mest absurda scenario vi kunde föreställa oss.
Nu är det skämtet inte längre det minsta roligt. I och med helgens Nato-toppmöte är Albanien ny medlem tillsammans med Kroatien, som till för bara några år sedan härjades av ett blodigt krig.
Uppenbarligen inser de båda länderna något som svenska politiker och regeringar inte förstår: vikten av att befinna sig inne i Natogemenskapen … Vi är förstås i gott sällskap med Finland. Men där författas i alla fall den ena officiella vitboken efter den andra som påpekar behovet av medlemskap; Moderaternas systerparti ligger oändligt mycket längre fram i debatten än de svenska kollegerna.

Vi borde åtminstone fråga oss vad det är i den svenska folksjälen som gör att vi vill hålla oss på vår kant och varför det är så otroligt känsligt att ens offentligt diskutera och utreda för- och nackdelar med Nato-medlemskap — så som Finland gör.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen