FN-resolution förbjuder varje form av islamkritik

­DN:s förre chefredaktör Arne Ruth skrev tillsammans med Dilsa Demirbag-Sten igår en viktig artikel på SVD-Brännpunkt, Kritik av religion får inte förbjudas. Jag har väntat med att länka till den för att se om medierna uppmärksammar den, men nej. Deras anklagelse mot svenska medier besannas direkt, kan man säga. I artikeln skriver de:

Den 26 mars antog FN:s människorättsråd en resolution om att religionskritik ska betraktas som ett brott. Detta har väckt starka rektioner bland människorättsaktivister och publicister. I Sverige är det tyst.
Det första en totalitär regim försöker göra vid maktövertagande är att kontrollera och begränsa yttrandefriheten i ett land. Nu vill samma auktoritära regimer och islamofascistiska krafter som förtrycker sin egen befolkning, föraktar demokrati och mänskliga rättigheter använda FN som ett redskap för sina totalitära ideologier.

DN.se (men inte papperstidningen) publicerar TT-artikel, Nej till förbud mot religionskritik, där regeringen kommenterar FN-beslutet som kriminaliserar yttranedefriheten:

– Svensk hållning, som också är EU:s, är att vi inte accepterar den typ av skrivningar i de dokumenten vi nu har att förhandla om, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som tillsammans med utrikesminister Carl Bildt ansvarar för frågor om demokrati och mänskliga rättigheter …
– För oss är detta väldigt olustigt. Skulle förhandlingarna [under FN-konferensen Durban II, den 20-24 april] visa att de leder tillbaka till att den här typen av skrivningar kommer med så skulle jag vilja rekommendera Sverige att hoppa av, säger Nyamko Sabuni.

Jag hittar ingenting hos SVT, SR, TV4 om varesig TT-intervjun med Nyamko Sabuni eller om debattartikeln. I pressen finner jag bara tre tidningar och ett magasin som kommenterar:
Norrköpings Tidningar skriver på ledarplats idag, Helig rätt för alla:

Vi kan naturligtvis inte börja kompromissa om åsiktsfriheten, vi bör i stället se vilka krafter som ligger bakom kampanjerna och vad dessa krafter vill åstadkomma. Ofta handlar det i grund och botten inte ens om religion, utan försök att komma åt “illasinnad” regimkritik bakvägen.

Dagen har två korta artiklar, Vill förbjuda religionskritik och Sverige säger nej till förbud mot religionskritik. Världen idag hade redan förra veckan ledare på temat, FN:s omänskliga felaktigheter. Magasinet Axess skriver i sin blogg, När religionskritik blev brottsligt.
Yttrandefriheten står med andra ord inte högt i kurs i svenska mediekretsar. Inte när den utmanas från islamistiskt håll. Då är det islam som går före. Hur ska man annars tolka den ekande tystnaden?Om det varit nazister som krävt inskränkningar, hade det med största säkerhet varit annat ljud i källan. Då hade indignationen över att FN kapats av extremister varit stor.
Men när samma sorts totalitära tendenser utövas med religionen som alibi, då tiger man. Hur ryggradslöst är inte det?
Se mer i bloggen: FN vill stoppa yttrandefriheten i Allahs namn. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen