Javisst, Herr statssekreterare

En viktig förklaring till att opinionsläget blivit så mycket bättre för regeringen är att Alliansen börjat framstå mer statsmannamässigt, samtidigt som Socialdemokratin tappat samma nimbus.
Och en förklaring bakom regeringens växande säkerhet är en  osynlig men mäktig person: HG Wessberg. Nya Wermlands-Tidningen skriver i dagens ledare, Stabilt i maktens centrum:

Det är ingen tvekan om att statssekreteraren i statsrådsberedningen, H G Wessberg, kommit att betyda mycket för Alliansregeringen. Han har framför allt skapat trygghet kring statsminister Fredrik Reinfeldt och partiledarna och det är viktigt.

Det var sedan Ulrica Schenström fick gå för lite drygt ett år sedan som den betydligt mer erfarne HG Wessberg engagerades som statsministerns närmaste man. Sedan dess utstrålar regeringskansliet en helt annan kompetens och stabilitet.
I Affärsvärden beskrivs HG Wessberg som en nyckelperson när det gäller att forma regeringens strategiska arbete, Javisst, Herr statssekreterare:

När Hans Gustaf Wessberg efterträdde Ulrica Schenström hade Fredrik Reinfeldt ett skriande behov av att få ordning på styrkorna. Mediestormarna hade stått som spön i backen …
HG Wessberg har klivit in i rollen av lojal politisk tjänsteman som medverkat till att regeringen numera håller sig med genomarbetade strategier när det brakar loss. Han är inblandad i alla riktigt stora frågor och effektuerar det som regeringen måste ta itu med.

Det är så en regering måste arbeta — förutse och tänka igenom hur olika akutella frågor ska hanteras. Wessberg har varit med att utforma regeringens strategi om såväl hanteringen av krisdrabbade Saab den historiska energiuppgörelsen som öppnar för nya kärnkraftsreaktorer. När regeringens ”inre kabinett”, de fyra partiledarna, möts finns bara en femte person med: Wessberg, skriver Affärsvärlden.
Den första tiden tilläts medierna jaga regeringen framför sig, vilket gav en defensiv och reaktiv regering. Något denna blogg kritiserade (4/11-2007: ”Det är bra för regeringens arbete att Ulrica Schenström avgår som kommunikationsansvarig. En ny strategi krävs på detta område. Slutenheten och passiviteten måste bytas i öppenhet och offensiv”).
Mindre än ett år senare hade regeringen börjat ta kommandot över dagordningen genom att ha ambitionen, kompetensen och erfarenheten att kunna förutse vad som kan dyka upp och därmed vara beredd. Partiledarna är alltför upptagna med det dagliga beslutsfattandet för att tänka igenom kommunikationen och vad som behöver göras. Då är det rätt att låta Wessberg fånga upp och tolka vad som rör sig och hur man ska navigera.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen