Det råder kaos i logiken i debatten om anonymitet på nätet och hackande av internettrafik. FRA får kritik för att man avlyssnar i syfte att värna rikets säkerhet. Samtidigt får Expressen stöd för att man hackar privatpersoner som har fel åsikter om invandring.
Bäst inlägg kring detta sammelsurium gör P1:s radiosatirgrupp Public Service idag (ljudfil):
“Carl Bildt”: — FRA är utagerat nu. Enligt mina källor ska NSA sluta samarbeta med dem. De vill ha någon som är bättre på att luska bland vanligt folk, så de väljer nu mellan Ryan Air och Expressen.
Satirgruppen intervjuar sedan Expressens chefredaktör:
Public Service: För att få fram den här lilla gruppen extrema näthatare har ni hackat 50.000 anonyma identiteter på nätet.
“Thomas Mattsson, Expressen”: Precis, men dom är så klart skyddade.
Public Service: Jaha? Det finns ju ingen lagstiftning som skyddar dom.
“Thomas Mattsson, Expressen”: Jodå. Mitt godtycke. Det är lag så god som något. Särskilt när jag kan hänga ut den som protesterar på ett löp ….Men just idag är jag på gott humör, vill jag tillägga. Så idag har de här 50.000 ingenting att oroa sig för.
Inslaget handlar sedan om pseudonymer på nätet och man frågar Thomas Mattsson vad tidningen tycker om anonymitet på nätet:
“Thomas Mattsson, Expressen”: Herregud, nu är ni bra naiva. Thomas Mattsson är självklart bara mitt alias. Jag kör anonymt när jag uttalar mig för Expressen.
Public Service: Vad heter du egentligen?
“Thomas Mattsson, Expressen”: Erich Honecker, så klart.
Strålande satir som utmärkt demonstrerar samhällsdebattens hyckleri kring avlysting och hackande på nätet. Tekniken att hacka in i andras datatrafik finns och kommer alltid att vara extremt lockande att användas i allehanda syften.
Går det skydda sig? Nej. Det är som om journalister och myndigheter buggade oss överallt och alltid hörde vad vi sa. Det är den nya teknikens pris. Det enda raka är att stå för det man tycker och inte framföra olika åsikter beroende på vilken arena man för tillfället befinner sig på.