Vill tipsa om tre utmärkta filosofiska artiklar som Medborgarrättsrörelsen lagt upp om rättvisa och medborgarnas ställning.
I Makten och rätten, skriver författaren och debattören Nils-Eric Sandberg (ur Den orädde debattören, Ekerlids 2011):
Har vi rättigheter, eller får vi dem av staten? Har vi rättigheter eftersom vi lever i en demokrati, eller lever vi i en demokrati eftersom vi har rättigheter? Finns det rättigheter som inte beror på statsmakrens beslut? Detta är demokratins kärnfrågor. Den diskuteras nästan aldrig.
I uppsatsen Så urholkades äganderätten i Sverige – det idéhistoriska perspektivet, skriver advokaten Fredrik von Baumgarten (ur en handbok utgiven av Institutet för offentlig och internationell rätt, 1985):
Östen Undén (S) drar den politiskt sett betydelsefulla slutsatsen, att “en ny lag kan aldrig göra intrång i äganderätten som sådan”.
I artikeln Hägerströms spökhus skriver journalisten Maciej Zaremba (i Expressen 1985-02-11):
Det är ett märkligt fenomen att denna filosofi, som producerar en så osympatisk människosyn, kunnat spridas så brett och överlevt så länge just i Sverige. Det är märligt, i synnerhet som den i längden avväpnar demokratin, eller åtminstone pluralismen.
Värdenihilismen är en bov bakom många farliga symptom i det moderna samhället. Genom att den funnits i bakgrunden och inte på agendan, har den varit svår att avslöja. Men dessa tre artiklar visar vad det handlar om.
(Andra intressanta bloggar om politik, rättigheter, rättvisa, juridik, mänskliga rättigheter, samhälle, demokrati, frihet)