Det är skrattretande att se hur EU är förvirrat och handlingsförlamat i Haiti-katastrofen, medan USA delar ut hundratusentals matransoner till de hungrande jordbävningsoffren (och svensk medier ifrågasätter om det är rätt av USA att flygbomba med mat).
Hur meningslöst får EU bli när det verkligen gäller? EU kostar oss medborgare många miljarder euro i skatt. EU lägger hela tiden nya byråkratiska bördor på europeiska företag som får sitta och vända papper istället för att göra sin produktion bättre och konkurrenskraftigare.
Annika Ström Melin sammanfattar EU:s förmåga i Dagens Nyheter, Pinsamt tyst från EU:
EU:s nye president, Herman Van Rompuy, förklarade i BBC att han vill ha en särskild insatsstyrka för humanitära katastrofer.
Det är en kontroversiell ståndpunkt som unionens nya utrikesminister Catherine Ashton inte alls nämnde när hon väl tog till orda.
Och det är Spanien, ordförande för det kvarvarande rullande ordförandeskapet, som samlar ministrarna med ansvar för katastrofhjälp.
Dessutom sköter en särskild EU-kommissionär unionens katastrofbistånd. Inte konstigt att EU:s budskap – om det finns något – inte går fram.
EU har fyra kockar på varje jobb. Ingen är chef. Inte undra på att soppan blir därefter. Och ingen av dem är demokratiskt vald på Europanivå, alltså kan ingen av dem avsättas av oss européer i val.
Det är i krislägen svagheter avslöjas. Och jordbävningen på Haiti har visat hur omöjligt EU enligt det nya Lissabonfördraget är.
Om man inte röjer upp i den konstitutionellt vanvettiga beslutsordningen i EU kommer unionen inte att överleva.
(Andra intressanta bloggar om politik, Europa, EU, EU, kommissionen, EU-kommissionär, president, Herman van Rompuy, utrikesminister, Catherine Ashton, ordförandeskapet, katastrofhjälp, jordbävning, USA, Haiti)