Obama tackar Borg för bankskatteförslag

Svenska Dagbladet rapporterar i Obama tackade Borg:

Någon timme innan USA:s president Barack Obama i förra veckan presenterade den nya avgiften för banker fick svenska finansdepartementet ett ovanligt samtal från Washington.
-– Amerikanska regeringen ville tacka för värdefull inspiration, berättar finansminister Borg. […]
Det var under G20-mötet i höstas i St Andrews, Skottland, som USA:s finansminister Timothy Geithner först började intressera sig för hur Sverige tar ut en avgift från bankerna.
Anders Borg berättar att han och Timothy Geithner sedan hade en rad samtal kring detta och att den amerikanska finansministern därefter bad honom skriva ett dokument om hur Sverige hade gått tillväga. Det ledde fram till det brev som Anders Borg skrev i oktober till G20:s alla finansministrar där han berättade om den svenska bankavgiften.

Det är ju trevligt när omvärlden uppmärksammar Sverige, men är det verkligen skattehöjarprofilen som ska uppmärksammas?
Nu har bankerna fått stora statliga stöd, och att de får betala tillbaka när de är på fötter är iochförsig inte fel. Men ändå. Jag skulle hellre se att Sverige var föregångsland om friare och kreativare innovationsklimat för företag som växter.
Att starta företag är enkelt i Sverige, men att växa från några få tjänster till ett större företag är nästan omöjligt i Sverige. Byråkratin, regleringarna och ett personalansvaret som mer liknar adoption av barn än anställda i kommersiell verksamhet skrämmer och är en fruktansvärt hämsko för företagstillväxt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen