Dagens Industri hade igår en ledare med utmärkt överblick över Socialdemokraternas skattepolitik “Det här är den tiondel Sahlin vill klämma åt” (ej online).
Mona Sahlin sa i sitt öppningstal vid S-kongressen att “den rikaste tiondelen” har fått den största andelen av Alliansens skattesänkningar. Det är detta som ligger till grund för partiets mantra om att “de rika” gynnats. Men som DI skriver:
Men vilka är dessa 10 procent, och hur mycket betalar de i skatt? […] Det är riksdagens utredningstjänst som har gjort beräkningarna åt de rödgröna. Från samma material kommer DI:s siffror […]
Den tiondel som har fått 23,6 procent av regeringens skattesänkningar betalar trots sänkningen 33 procent av de samlade inkomstskatterna.
Den tiondel som tjänar minst har fått 2,4 procent av skattesänkningarna, men betalar bara 1 procent av skatten.
Alltså: de tio procent som tjänar mest betalar alltså en avgjort större andel av skatterna än någon annan inkomstgrupp. Även efter Alliansens sänkningar. DI fortsätter:
En privatanställd arbetare tjänade i snitt 22.800 kr i månaden i fjol [och] har fått 13,2 procent av skattesänkningarna och betalar nu 9 procent av skatten. Ingen heltidsanställd LO-medlem har fått behålla en så stor del av sin lön när Mona Sahlin och Thomas Östros har suttit i regeringen.
Det är hur mycket olika inkomstgrupper faktiskt betalar, och då har inget förändrats: höginkomsttagarna betalar skyhögt mer i skatt — fortfarande. Detta medan låg- och medelinkomsttagarna fått ut mer av sin lön för arbetet.
(Andra intressanta bloggar om politik, arbetslinjen, arbete, företagande, entreprenörskap, företagandets villkor, skattesänkningar, tillväxt, välfärd, marknadsekonomi, kapitalism, alliansen, regeringen, Val 2010, finanskris, skatter, ekonomi, rödgröna, skattehöjningar, utanförskap, arbetslöshet, bidrag, socialen, bidragskultur, socialbidrag, bidragslinjen)