”Om man gasar för mycket kan man köra av vägen”

När EU-kommissionen i Sverige ordnade ungdomsdebatt om EU i Kulturhuset på onsdagen varnade jag ungdomar som tyckte att man skulle ”gasa” när det gäller klimatåtgärderna, snarare än ”bromsa”, som var svarsalternativen i mentometermätningen som den 300 hundra personer stora publiken gjorde på plats.

Det blev en anständig debatt när komikern Kodjo Akolor var moderator. Han bröt raskt av de som försökte pladdra på över angiven talartid.

Jag förklarade den konservativa synen om att man måste vara vaksam på alltför snabba och drastiska åtgärder i klimatfrågan. Man kan hamna väldigt fel.

Sedan angrep jag EU:s förkärlek för procentmål, 30 procent hit, 55 procent dit. Det är fel sätt att mäta utvecklingen. Man måste börja i fundamenta. Och Sverige har ingenting att skämmas över. Vi ligger långt före andra när det gäller att ha minskat koldioxidutsläppen. Det är de andra länderna som borde komma ikapp Sverige snarare än att svenskar ska plågas med nya högre bränsle-, mat- och el-priser.

Alice Bah Kunke invände med att svenskar ändå ligger för högt och att vi importerar varor som släppt ut under tillverkningen. Mitt svar – om jag fått replik – hade ju varit att det viktigaste för klimatet är att minska där det släpps ut mest, inte där det släpps ut minst. Och rening i utlandet har ju länge varit ett Sverigedemokratiskt förslag, att hjälpa med reningsteknik i länder vi importerar ifrån. Också det ger större utsläppsminskningar än att tvinga svenskar att ställa bilen.

Se hela debatten i Youtube.

Rulla till toppen