Sverige i topp om pressfrihet – ändå vill övriga partier låta EU ta över

Det var en makaber panel jag var med om i Europahuset. Sju partier ägnade nästan all energi åt att anklaga Sverigedemokraterna för än det ena än det andra – utan minsta belägg. Moderatorn var rättvis och gav mig replik på replik.

Temat var pressfrihet, men de sju gamla partierna verkar panikslagna inför EU-valet. De tog varje chans att smutskasta Sverigedemokraterna och mig. Många i publiken gick, eftersom de inte kunde sluta skälla trots att moderatorn försökte lyfta principiella frågor.

Den analys jag framförde var att dessa sju partier vill överge den 300 år gamla och unika svenska tryckfriheten och låta, som jag sa, ”några tjommar i Bryssel försöka skriva nya lagar”. Jag frågade mig: ”varför då?”

Sämre om EU gör det

Om politiker i Bryssel ska skriva tryckfrihets- och yttrandefrihetslagar (något som S-kandidaten öppet sa) är risken överhängande att utfallet blir en sämre press- och tryckfrihet än den månghundraåriga tradition vi har i Sverige. Titta på kartan nedan! Europa har sämre miljö än Sverige – ändå vill sju partier att dessa länder ska styra över svenska regler.

En annan poäng jag framförde var att dessa sju partier dessutom talar sig varma för ingripande i vad som får publiceras. Man ska stoppa ”troll” och anonyma konton. Hur kommer de reglerna att se ut? Uppenbart är att lagarna kommer att slå ner på meningsmotståndare i Europa.

Mitt svar var att dessa partier vill tysta opposition som inte passar in i åsiktskorridoren. Man vill skydda sina maktpositioner. Men yttrandefriheten inskränks om man inte kan uttala sig anonymt, eftersom många gör det av rädsla att förlora jobbet eller bli utesluten ur facket. Att låta staten/EU bestämma vilka avsändare som tillåts delta i samhällsdebatten är inte demokrati – det är klara steg mot totalitärt styre.

Valtaktik för hela slanten

Reportrar utan gränser har i sitt pressfrihetsindex visat att Sverige ligger i topp. Och tillochmed förbättrat friheten det senaste året, då Tidöavtalet varit gällande regeringspolitik.

Men har fakta någon betydelse? Inte för M, S, V, MP, C, KD och L.

De kör på med sin valtaktik – att försöka pressa SD inför valdagen. Då spelar fakta ingen roll.

Källa: Reportrar utan gränser.
Rulla till toppen