Clintonstrateg: Trump vinner omval

Medierna gör allt för att fälla Donald Trump. Men det snarare hjälper än stjälper honom. Varför? Jo, Trumps väljare valde honom av personliga skäl, inte ideologiska. Väljarna valde honom för att han skulle djävlas med etablissemangen. Så länge han fullföljer det löftet behöver han inte bredda sin väljarbas för att bli omvald 2020.
Den som skriver detta i Washington Post är inte en Trump-supporter, utan Bill Clintons tidigare kampanjstrateg Doug Sosnik. I debattartikeln Trump is on track to win reelection konstaterar han att det politiska klimatet förändrats. Väljarna är inte längre lojala till något av de två partierna. Valet är personligt, inte ideologiskt.
Trump behöver heller inte bredda sin väljarbas, så som alla tidigare presidenter strävat efter. Om bara hans lojala väljare från 2016 inte sviker, sitter han säkert. Presidenter behöver inte nå egen majoritet i valet, säger strategen åt Bill Clinton som valdes med minst väljarstöd i modern tid: 1992 fick han 43,0 procent av rösterna. Donald Trump fick 46,1 procent. (I Clintons fall fick tredje-partiets kandidat ovanligt många röster, medan i Trumps fall hade han sina väljare spridda i flest delstater medan Hillary Clinton hade dem koncentrerade i storstäderna.)
Med tanke på det låga förtroende de två gamla, etablerade partierna har förutspår Sosnik att oetablerade partiers presidentkandidater kommer att få större uppmärksamhet inför 2020 och därmed splittra upp anti-Trump-väljarna på flera kandidater. Det skulle naturligtvis gynnar Trump enormt.
Så här långt har Trump ett tillräckligt stort förtroende i väljarkåren för att bli omvald, dessutom har opinionsinstituten alltid underskattat Trumps stöd. Glöm inte heller, skriver Sosnik, att Trump var skicklig på att demonisera sina motståndare.
Och eftersom Trump gör det han sa att han skulle göra, ställa till ett helvete för etablissemanget i Washington, har han goda chanser att behålla deras stöd. Därför kommer Trump att fortsätta skapa konflikt och skandaler.
Bara om oppositionen mot Trump kan enas bakom en enda kandidat, och dessutom återvinna vit arbetarklass i rostbältet, kan man besegra Trump 2020.
Denna analys är det bästa jag läst hittills, eftersom den håller sig till verkligheten och inte till ekokammaren i medierna som tar för givet att Trump inte kan bli återvald. De som lever i vänsterns fantasivärld är helt off. Och jag ser gärna att de fortsätta vara det…

Rulla till toppen