När idrottsmän politiserar sporten

Det är tragiskt att se hur Amerika slits isär och hur politiska motsättningar sprids till allt fler samhällsområden. Nu har också sporten dragits in, genom att idrottsmän som tjänar miljoner hånar amerikanska flaggan och nationalsången i direktsänd TV varje helg.
Amerikansk fotboll och dess nationella liga NFL, har tappat mycket tittare under året, sedan spelare börjat med sina politiska provokationer.
I fredags fick president Trump nog och uppmanade lagledningarna att sparka spelare som sitter ner under nationalsången. Svenska medier har, som vanligt, givit en grovt vinklad bild av händelsen, varför jag här citerar en ledare ur Wall Street Journal som bättre beskriver läget, The Politicization of Everything:

Det råder ingen tvekan om att de flesta amerikaner håller med Trump om att de inte vill att flaggan ska vanhelgas, särskilt inte av spelare som tjänar miljoner … Klubbarna blev tvingade att försvara sin sport, även om deras klagomål om att Trump skapar splittring glömmer bort att det var spelaren Colin Kaepernick och hans supportrar inom media som tog politiken in i fotbollen.
Amerikaner vill inte ta av idrottsmän deras yttrandefrihet, men att vanhedra nationalsången skapar motsättningar om symbolen för nationen som tusentals har dött för. Spelare som inte står upp under nationalsången kan inte bli förvånade om fansen buar ut dem.

Självklart skulle inte Donald Trump attackerat idrottsmännen, om han inte kände att han har folkmajoriteten med sig. Folk är rasande över att rika och kända hånar landet. Och att CNN och andra medier radar upp ännu fler rika kändisar som går ner på knä för att håna Trump och hans försvar av patriotiska symboler, visar att de fortfarande ingenting begriper om varför Trump vann i november.
Folk är trötta på, och nu alltmer förbannande över, etablissemang som tar sig friheter som är hånfulla för dem som arbetar och sliter i vardagen.

Rulla till toppen