Vänstermagasin: Trump extremt framgångsrik bakom kulisserna

Jag älskar ärliga analyser. Ett tecken på ärlighet är när man berömmer politiska motståndare. Magasinet The Atlantic är center-vänster, och uttryckte officiellt sitt stöd till Hillary Clinton i förra årets presidentval.
Nu skriver redaktör David A Graham en artikel där han motvilligt tvingas konstatera att Donald Trump har uppnått betydligt mer än det ser ut som, Trump Has Quietly Accomplished More Than It Appears.
Om man följer amerikanska (och svenska) medier måste man komma till slutsatsen att Trump är värdelös, inkompetent, galen, handlingsförlamad och att Vita huset är i totalt kaos och inte lyckas genomföra någonting alls.
Den bilden bygger på systematiskt fejkad nyhetsrapportering. Man blåser hysteriskt upp enstaka möten och handskakningar med ryssar och mycket annat som är – fullständigt ointressant.
Politik är, när det kommer till fundamenta, inte vem som snackat med vem, utan i vilken värderingsbaserad riktning de oerhört många (alltför många) små beslut och förändringar som sker i statliga regelsystem. När det gäller lagstiftning i kongressen har Trump inte varit framgångsrik, men den exekutiva makten (regering och myndigheter) fattar många beslut som är lika viktiga för vilken värderingsgrund och principer som i praktiken blir styrande för samhället.
Och, menar Graham, i det tysta har under våren långtgående förändringar genomförts. Tricket här är att Trump-administrationen utnyttjar mediernas skandalvinklade fokus för att i tysthet reformera landets regelsystem på en rad områden.

Inte minst presidentens motståndare borde ta ett steg tillbaka från maktspelet i Washington och se vad presidenten gör för att uppfylla sina politiska mål.

”Låt mig säga så här”, säger bostadsminister Ben Carson, ”Jag är glad att Trump drar på sig så mycket mediekritik, då kan jag få saker gjorda.”
De två viktigaste segrarna enligt tidskriften är att gränsmyndigheterna rapporterar att den illegala invandringen minskat trots att Trump mött strid i domstol om sina presidentdikret. Hans retorik har signalerat till migranter att de inte är välkomna. Att stoppa illegal invandring var en av Trumps högst profilerade valfrågor, där han nu levererar.
Den andra stora framgången är att Trump kunnat utse ny domare i Högsta domstolen. Den starkt konservative Neil Gorsuch kommer nu att sätta avtryck på amerikanska juridiska beslut under flera årtionden (eftersom HD-domare utses på livstid).
Flera av de nio HD-domarna är över 80 år, vilket innebär att Trump kan komma att få utse fler domare och då kan han skapa en tydlig konservativ majoritet i HD, något ingen president i modern tid lyckats med. Men inte bara i HD. Artikeln citerar en demokratisk veteran som konstaterar att Trump “har visat sig vara fruktansvärt framgångsrik i en aspekt: han fyller de federala domstolarna med unga konservativa domare i rekordstor omfattning”.
Artikeln handlar om sakpolitik, det som påverkar folket. Och som ger väljarna sin bild av presidenten. Det är sakpolitik som – för det mesta – avgör val. Här har journalistkåren fått allt om bakfoten: de tror att deras spekulationer och konspirationsteorier avgör hur folk röstar. Efter förra årets valresultat kan man tycka att de borde fundera på den världsbilden…
Men det gör man inte. Självinsikten är noll. Man blåser på om skitsaker, och amerikanska folket gör just det – skiter i journalisternas fejkade “nyheter”.

Rulla till toppen