Trump har Ohio-väljarna på sin sida

Dags för lite korrigering av svenska mediers USA-bevakning. Etablissemangens lydiga journalistkår fortsätter svartmåla president Trump. Denne folkvalde president har blivit symbolen för att de gamla etablissemangen kan tappa makten, och därför ska han krossas till varje pris. Massmedierna agerar som de gamla makthavarnas redskap.
Ett och annat nedslag i verkligheten publiceras dock. Som detta reportage i Time som besökt för demokratiska partiets tidigare så starka fästet i nordöstra Ohio och talat med väljarna som röstade fram Trump, These Ohio Voters Made Trump President. They’re Still With Him:

För pessimistiska demokratiska politiker är den stora tillströmningen av publik till Trumps valmöte nyligen ett tecken på att det inte ens är värt att försöka återvinna delstaten i presidentvalet 2020. Utan denna region är det nästan uteslutet för demokratiska partiet att vinna Ohio, och utan Ohio är det nästan omöjligt att nå de 270 elektorer som krävs för att besegra Trump. Med andra ord, demokraterna måste ta tillbaka Mahoning Valley om de ska återvinna Vita huset. Och mot bakgrund av stödet för Trump här, kan det bli svårt.

Man intervjuar Logan, en väljare i Ohio som förut var registrerad som oberoende väljare, men som inför valet 2016 registrerade sig som republikan så att han kunde rösta på Trump i primärvalet. Han är alltså en av alla nya republikaner som Trump lockat till partiet. Han var på valmötet häromveckan och håller fortsatt på presidenten.
– Han är en rak sanningssägare (shoots straight from the gut). Han är ingen typisk politiker, säger Logan till Time. “Han är exakt vad vårt land behöver nu”.
– Han är den första politikern som rockar, tillägger hans fru Carol.
Under valmötet lovar president Trump nya jobb i dessa industriella avfolkningstrakter.
– Vi kommer att använda amerikanskt järn, amerikanskt stål och amerikanskt aluminum, säger Trump efter att ha utlovat nya broar, flygplatser och väger.
Demokraterna i delstaten gör allt för att visa att Trump inte är att lita på. Times skriver:

Men först måste demokraterna undergräva den tillit som Trump-lojala väljare har till hans stil. Det kommer inte att bli enkelt. “Han säger det han tycker. Det gör jag också.”, säger marinveteranen Kevin Lowdermilk som var på sitt sjätte valmöte med Trump. “Om jag ibland går för långt? Ja, ingen lever upp till Jesus standard”.

Betydelsen av personlighet, språk och stil har alltid underskattats i svensk politik. Så har det blivit på senare årtionden i USA också. Partipolitiker har stöpts i samma form, de agerar likadant oavsett parti och låter som robotar när de rapar upp sina inövade valtal vars avsikt är att inte reta upp någon. Därmed har de blivit totalt slätstrukna. Donald Trump bryter mot denna hopplösa trend. Det går inte att överskatta betydelsen av att Trump just retar upp etablissemangen genom att inte vara så som eliterna inom medier, akademier och partier anser att en politiker måste vara.
Eftersom de slätstrukna partierna i USA dessutom haft ovanan att lova sådant de sedan inte hållit när de vunnit val, har betydelsen av att politiker ger orealistiska vallöften urvattnats. Väljarna litar inte på att någon politiker håller löften, därför spelar det ingen roll att Trump lovar sådant som många förstår inte går att uppfylla. Eftersom alla tidigare politiker ljugit, gör det inget att Trump också gör det.
Det är därför jag själv blivit så kritisk till de etablerade partierna. De har bäddat som de nu får ligga. I Sverige har politiker inte ljugit lika friskt som amerikanska, men här har man istället tappat kontakten med verkligheten för att istället leva i en utopisk drömvärld. Den villfarelsen leder nu landet mot anarki och allt hårdare polarisering.
Partipolitiken både i USA och Europa har fullständigt spårat ur. Jag gissar att Trump för USA är katalysatorn som får samhället att tänka om. I mångpartisystemen i Europa är det nya partier som kan skaka om. Allt för att vi ska kunna göra om och göra bättre. De gamla eliterna har förbrukat sitt förtroende. De är slut. Nya krafter måste ta över. De som lever i verkligheten, säger som det är och vågar vidta nödvändiga åtgärder.

Rulla till toppen