Tevekrönika: kul program i sommar

När det regnar finns det faktiskt en del teve man kan se. Tidigare har jag hyllat dokumentärserien Hitlåtens historia, och det finns ingen anledning att dra ner på lovorden. Det är SVT:s bästa dokumentärserie någonsin.
Sommarplågan ”Walking on sunshine” från 1985 med gruppen Katrina and the Waves avhandlas i senaste avsnittet (nr 2 i säsong 6). Historien om låten blir otroligt fascinerande, eftersom dokumentärfilmarna som vanligt fångar alla aspekter kring den, som udda låtskrivare, osannolika promoters, smarta ommixningar med blåsinstrument och framför allt förmås musiker och andra att öppenhjärtigt berätta.
Det handlar ju visserligen alltid om musikernas mest framgångsrika episod i livet, men jag har aldrig sett någon annan produktion så konsekvent få intervjuoffer att sänka garden och berätta. Och det blir väldigt lärorikt för den som inget kan om musikbranschen.
En annan dokumentär serie som jag inte missar är Cowboykåken. Kan det bli bra när en amatör bygger hus i Norrland? Absolut. Dick Beward har aldrig snickrat förut, men när han kämpar med att bygga sin egen cowboykåk i massivt timmer blir det intressant. Han både bygger och filmar själv. Med hjälp, naturligtvis, men hela grejen är motsatsen till professionella produktioner och därför befriande på ett härligt sätt.
Det är väl autenticiteten jag faller för i både dessa fall. De är äkta, okonstlade och raka på ett som vi inte får se så där särskilt mycket av annars.

Rulla till toppen