Trots Trump, ingen frågar efter demokraterna

Inget är som det brukade inom politiken, varken i Europa eller USA. Många är hysteriska över president Donald Trump. Men statsvetaren Joel Kotkin gör i kaliforniska dagstidningen Orange County Register ett briljant konstaterande i kolumnen The Coming Democratic Civil War:

Stor del av nationen föraktar Trump men det tycks inte finnas något stort uppdämt nationellt önskemål för att demokratiska partiet ska ta över.

Det enkla är det geniala. Och politik handlar inte om populariteten hos en aktör, utan om val mellan olika alternativ. Hur dålig Trump än kan framställas, spelar det ingen roll om demokratiska partiet framstår som än sämre.
Denna enkla men självklara aspekt missar de flesta kommentatorer när de är fullt upptagna av sina personliga (och därmed oprofessionella) känslor av avsky inför Trump.
Kotkin analyserar utan personliga känsloutfall och konstaterar att demokraterna som oppositionsparti är extremt svagt eftersom det bara ägnar sig åt en sak: kritisera Trump. Men väljare nöjer sig inte med anti Trump, man vill veta vad demokraterna vill istället. Och då är demokratiska partiet mer splittrat än på länge.
Exempelvis gör Washington Posts ägare, multimiljardären och demokraten Jeff Bezos, allt för att undergräva den just nu mest populäre demokratiske politikern Bernie Sanders. Bezos står för identitetsvänstern där livsstilsfrågor är det viktiga – feminism, gayrättigheter och rasifisering. Däremot är ekonomisk ojämlikhet en ickefråga för honom, medan den står i fokus för Sanders. Om någon hade mer av arbetarklass och vitare väljarkår än Trump så var det just Sanders. Dessa väljare valde mellan Sanders och Trump, medan Hillary Clinton och hennes etablissemangsvänner var omöjlig att rösta på. Det var dessa Clinton kallade ”bedrövliga”.
Hur länge kan ekonomisk vänsterpolitik och identitetspolitik bland de rika samexistera inom demokraterna, frågar Kotkin.
Eftersom demokratiska aktivister blir allt mer radikala (jag skulle säga rabiata) kommer partiet att få svårt att nominera mittenkandidater som kan göra inbrytningar i Trumps väljarbas.
Det kallar jag intressant analys.

Rulla till toppen