Britterna gillar inte politiskt taktiserande

Det som såg ut som en lätt valseger för Theresa May har blivit ett pinsamt nederlag: istället för att öka sin majoritet i parlamentet förlorar hon den.
Nu tappade hon den egna majoriteten knappt, och med stöd från Nordirländska partier har de konservativa en ”arbetsmajoritet”. Om nu Theresa May fortsätter eller om någon annan inom konservativa partiet får ta över premiärministerposten.
Vad har hänt? Inte lätt att reda ut.
De konservativa ökade sin väljarandel, preliminärt med 5-6 procentenheter, från 36 till 42 procent.
Men Labour under den ifrågasatte ledaren Jeremy Corbyn har ökat med än mer, nära 10 procent, från 30 till 40 procent. Det är en dubbelt så stor ökning mot vad de flesta opinionsmätningar förutspådde.
Valets största förlorare är det skotska SNP. De nästan halverar sina mandat, från 56 till 34 mandat. Flera av partiets tungviktare förlorar sina platser. Det konservativa partiet vinner 13 nya mandat i Skottland och får det största antalet mandat sedan Thatchers glansdagar.
Men i London har Labour gått fram starkt och tagit flera konservativa mandat. Just nu ser det ut som att de konservativa vunnit 20 nya mandat men förlorat 32 gamla.
Labour har förlorat 5 mandat, bland annat till Liberaldemokraterna, men vunnit 36, främst från konservativa.
I förra valet fick UKIP 3,9 miljoner väljare, men bara ett mandat. I detta val, då folkomröstningen om att lämna EU vunnits, har partiet bara fått 0,6 miljoner väljare. Vart har de dryga 3 miljoner UKIP-väljarna gått? Jag hade trott att de skulle stödja konservativa så att Storbritannien skulle få bästa möjliga avtal med EU när man lämnar unionen. Men många ser ut att ha röstat på Labour.
Varför blev det så här? Hur kunde premiärminister Theresa May riskera majoriteten i parlamentet och sedan förlora den i valet?
Jag tror att hon var övertaktisk.
Väljarna gillar inte att tvingas gå till val bara för att en politiker vill stärka sin maktposition. En besegrad konservativ parlamentsledamot, Mark Wallice, skriver ”Vi drev närmast en ’stanna i EU’-kampanj: bara om hur fruktansvärt det skulle bli om du röstar emot oss.”
Så vinner man inte val. Man måste vara för något.  När ska politiker lära sig läxan? Sluta tala illa om andra, presentera den egna linjen med passion, övertygelse och sunt förnuft.

Rulla till toppen