Trump: driv terroristerna ut ur era samhällen

Inför muslimska världens ledare i Riyadh höll president Trump ett starkt tal som omedelbart har fått positiva omdömen. I analys i Samtiden skriver jag:

Trots detta fick presidenten en varm applåd när han avslutat talet inför ledarna för över 40 muslimska länder.
En förklaring är att han backar från västvärldens moraliserande över hur andra länder styrs. Trump har definitivt övergivit den idealistiska utrikespolitiken. Istället sa han: ”Vi är inte här för att läxa upp någon, vi är inte här för at tala om hur ni ska leva, vad ni ska göra, hur ni ska vara.”
Det betyder att Trump inte ställer några krav på demokrati eller några andra västerländska värderingar. Hans perspektiv är strikt säkerhetspolitiskt. Islamsk extremism utgör ett hot mot USA och västvärlden, därför fokuserade han på detta.
Detta respekteras i Mellanöstern. Man förstår att väst vill stoppa terrorister. Och att president Trump menar allvar. Man respekterar inte när väst försöker tala om hur de ska styra sina länder. Det gjorde inte heller Trump. Han fjäskade inte. Han sa vad han vill uppnå och varför.

Detta är läxan av Irakkriget. Väst kan inte introducera rättsstat, demokrati och frihet till samhällen som inte vill ha dem. Jag trodde på det när Irak invaderades 2003 och den blodtörstige diktatorn Saddam Hussein avsattes. Bara diktatorn bombades bort, skulle människorna vara fria att arbeta och skapa ett bättre liv för sina barn i frihet.
Men nej, det blev fortsatt blodsutgjutelse, men istället för en förtryckande diktator, blev det klanstrider. Dödandet fortsatte. Ingen respekt för andra än den egna klanen. Ingen vilja till demokrati.
Väst kan inte räkna med att andra ska gör som vi säger. De måste upptäcka det själva. När de är redo. Tyvärr. Men något vi kräver är stopp på export av terrorism från Mellanöstern. Det är en del av vår västerländska säkerhetspolitik. Om det har vi en självklar röst. Och Trump framförde den väl idag.
*
Läs hela talet i Haaretz här.

Rulla till toppen