The Donald Trump Show

En presskonferens som aldrig tidigare skådats. Jag följde president Trumps pressträff från Vita huset igår kväll. Avsikten var att presentera presidentens nominering av ny arbetsmarknadsminister. Men det blev en rejäl uppläxning av mainstream media och en lektion i statsvetenskap.
Medierna fortsätter naturligtvis att partiskt och obalanserat att angripa honom. Som exempel: före gårdagens presskonferens anklagades Trump för att inte svara på journalisternas frågor. Efter presskonferensen klagade medierna på att pressträffen var för lång. Man talade hånfullt om den en timme och en kvart långa tillställningen.
Men Trump riktar sig inte till journalisterna. Han använder dem som bönder på schackbrädet. Hans målgrupp var det amerikanska folket. Genom presskonferensen visade han upp mediernas hånfullhet, deras sarkastiska respektlöshet och imbecilla fokusering vid småsaker och oväsentligheter.
1)
Han påpekade att hans stabschef tvingas släcka bränder, dementera rysskontakter istället för att jobba med sjukvårdsfrågor och andra väsentliga frågor för amerikanska folket.
Det ses av journalister som en bortförklaring (de är ju part i målet, de tänder bränderna), medan amerikanska väljare förstår vad Trump menar: ”journalister tjafsar medan Vita huset försöker uträtta något”.
2)
När en journalist frågade om Trump tänker träffa den afroamerikanska kongressgruppen svarade han att han försökt göra det. Han har haft kontakt med en ledamot, men denne backade ut. Förmodligen därför att senator Chuck Schumer, ”eller någon annan lättviktare” sagt att det vore dålig politik (”bad politics”) att träffa Trump.
”Det är detta som är felet med Washington”, la Trump till och fick in en rak höger mot både demokratiska partiet och journalistkåren. Inte enligt dem, naturligtvis, men för den breda allmänheten som tittade på presskonferensen som sändes i flera kanaler direkt. (Jag följde via Vita husets YouTube-kanal och tittarsiffran ökade ju längre presskonferensen pågick – normalt brukar ju intresset svalna efter hand men Trump har en förmåga att fängsla folk och locka dem till att lyssna.)
3)
Säkerhetspolitiskt fick Trump också ut hur han tänker. Han fick frågan vad han tycker om att ryska spionfartyg stryker efter amerikanska östkusten, om ryskt robotförsvar som flyttar fram positionerna och att ryskt stridsflyg flyger provocerande över amerikanska krigsfartyg. Och han svarade ”Inte bra!” Men sedan la han till ”När hände detta?” Och svarade: ”Jo, nyligen.” Trump drar slutsatsen att Putin, efter mediestormarna kring nya administrationens verkliga och påstådda rysskontakter, tror att man är tillbaka i det gamla vanliga spelet och att Trump inte kommer att agera annorlunda eftersom det inte skulle vara populärt på hemmaplan.
Det är en tänkbar förklaring. Och Trump svarar med presskonferens där han slår fast att han trots mediestormen fortfarande har som ambition att komma överens med Ryssland. Eftersom det vore ”en bra sak” och både USA och Ryssland är kärnvapennationer. Det vore bra för världen, konstaterade Trump. Presskonferensen blev alltså en säkerhetspolitisk aktion som svar på den ryska aggressionen. Budskapet till Putin: jag har inte ändrat mig och låter mig inte påverkas av pressen. Sedan lägger Trump till att han inte vet om de kommer att kunna göra upp. Hillary Clinton med sin ”nystartsknapp” i plast misslyckades. Trump vill försöka på sitt sätt.
4)
Vad tänker du göra åt den ryska aggressionen, blev följdfrågan. Trump svarade att han inte tänker annonsera för andra nationer och fiender vad han tänker göra militärt. Varken när det gäller Ryssland, Nordkorea eller Iran. Det var ett mycket starkt svar, både för amerikanska hemmapubliken och för politiska ledare världen runt: USA är inte att leka med.
5)
Trump fick också klargjort varför han anser läckor av hemligstämplade telefonsamtal med andra länders ledare är så allvarligt. Han konstaterade att hans samtal med Mexikos president och Australiens premiärminister läckt. Det gör väl kanske inte så mycket, sa han. Men vad händer när jag ska tala om allvarliga ting med ledare i Mellanöstern? Det är samtal som om de läcker ut kan ställa till stor diplomatisk skada.
Också på denna punkt fick han ut sitt budskap till amerikanska folket: de inom underrättelsetjänsterna som läcker mina samtal är förrädare. Han förklarade pedagogiskt varför det är viktigt att samtal med världsledare inte läcker ut till pressen.
Man kan till och med säga att Trump höll en lektion i statsvetenskap för journalister och hela folket.
6)
Medierna gör sig lustiga över ett citat av Trump: ”Läckorna är sanna, medierapporteringen är falsk”. Hur kan nyhetsrapporteringen vara falsk om läckorna är sanna?
En anledning till att Trump är så underhållande att lyssna på, är att han talar spontant och intuitivt. Han improviserar, vilket gör honom levande och intressant. Men samtidigt blir budskapet inte fullständigt i varje mening. Han ”ramar inte in” budskapet och sätter inte gränser för tolkningar. Därför måste man lyssna på allt han säger för att förstå vilka tankebanor orden kommer från.
Och under presskonferensen var hans budskap: Ryktena om Ryssland är falska nyheter som medierna sprider. Den verkliga nyheten är att folk, troligen dem utsedda av Obama-administrationen, läcker hemligstämplad information.
Alltså: Trump menar att uppgifterna i läckorna är fakta, och att nyhetsvärderingen borde vara att anställda inom underrättelsetjänsten bryter mot lagen och saboterar regeringens möjligheter att bedriva utrikespolitik. Istället väljer medierna att använda läckornas innehåll och vända dem mot regeringen. Det är en falsk och oriktig nyhetsvärdering.
Jag håller med. Och Trump är inte särskilt svår att förstå. Men journalisterna vill inte förstå. De vill misstolka, flytta fokus från det väsentliga till det oväsentliga. I den meningen är de fejkmedier.
7)
Presidenten fick också de fientliga journalisterna att skratta med honom. Han kan skämta och han har en energi som tycks oändlig. Det ger också ett positivt intryck på mig.
Så, jag tolkar det som att Donald Trump genom sin show med journalisterna som statister uppnådde flera syften. Han skapade stor uppmärksamhet och nådde ut till amerikanska folket med budskap om hur han tolkar situationen. Han nådde också utländska makthavare med budskap om att han har full kontroll och tänker fullfölja den politik han blev vald på, trots mediebruset.
Inte en dålig dag på jobbet.
*
Se video och utskrift av presskonferensen hos Yahoo News: här.

Rulla till toppen