Stormakt i tomma ord

Margot Wallström presenterade regeringens årliga utrikesförklaring igår inför riksdagens utrikespolitiska debatt. Alla 32 debatter sedan 1976 har jag sammanfattat år för år här: Sveriges utrikesdeklarationer.
De ambitioner som utrikesministern presenterar svämmar över åt alla håll. Ambitionerna är tusen gånger större än vad Sverige förmår och har kapacitet till att verkställa. En del har på allvar, andra med ironi, kallat Sverige för en ”moralisk stormakt”. Mer korrekt vore att kalla regeringens utrikespolitik speglar en stormakt i tomma ord.
Jag har aldrig förstått varför politiker med berått mod sätter upp mål som är fullständigt orealistiska och bortom sunt förnuft. I utrikespolitiken är detta storhetsvansinne som värst.
Wallström sa att hon ska utse ett ”särskilt” sändebud för att lösa konflikten mellan palestinier och Israel. Hela världen lyfter på ögonbrynen. Wallström gör sig till åtlöje igen.
Samtidigt står Sverige i stort sett försvarslöst. Totalförsvaret är på alla områden närmast obefintligt. Jag tror Mogens Glistrups önskemål för Danmark, men en bild som idag kan gälla Sverige, om att man lika gärna kan ha en telefonsvarare som på ryska meddelade att ”vi ger upp”, är närmare verkligheten än Margot Wallströms ord.
Istället för vackra ord borde politiken handla om att rusta upp försvaret på alla områden. En nations första plikt är att skydda sin befolkning. När politikerna struntar i det, bör de avsättas.
Om vi inte skaffar oss egen militär slagkraft är det ingen som lyssnar. Eller som Mao Zedong brukade säga: ”Ett land har alltid en armé, antingen sin egen eller någon annans.”
Det är ynkedom att riksdagen svämmar över i ambitioner om hur man ska göra framgångar runt om i världen – större utopier ju längre bort man fokuserar – när man totalt misslyckas att sköta sitt eget ansvar på hemmaplan.
Tänk om utrikesdebatten istället kunnat handla om hur Sverige ska stärka sin egen ställning i världssamfundet genom att sköta sina egna affärer på hemmaplan bättre. Realism hade ingivit respekt. Utopier och meningslösa ambitioner resulterar i motsatsen.
*
Se mer: min ledare Utrikesdebatt summerad i två ord.

Rulla till toppen