Europa tjurar när Mike Pence tar upp försvarsutgifterna

Igår höll vicepresident Mike Pence tal på den årliga säkerhetspolitiska konferensen i München där försvarsministrar och andra högdjur inom försvars- och säkerhetspolitiken deltar.
Applåderna var ljumma, skriver brittiska och vänsterradikala Guardian, eftersom Pence krävde att Nato-medlemmarna ska betala de försvarsbudgetar som Nato-stadgan kräver och inte åka snålskjuts på USA. Guardian skriver:

Pence påminde publiken i München om att Nato har två grundläggande principer. En är artikel fem, men den andra ofta bortglömda är artikel tre som avhandlar ansvar för finansiering. “Vi alla lovade i Nato-stadgan att bidra med våra rättvisa andelar av kostnaderna till vårt gemensamma försvar”, sa Pence. “Detta löfte om att bidra till bördan av vårt försvar har inte uppfyllts under alltför lång tid och det undergräver Natoalliansens fundament. När allierade inte uppfyller sitt åtagande underminerar det vår förmåga att komma till varandras stöd”.
Efter Pence talade Tysklands försvarsminister Sigmar Gabriel och han upprepade det Angela Merkel sagt tidigare, om att landet inte hade några avsikter att bli trakasserad av Trump-administrationen att höja försvarsbudgeten. “Jag vet inte var Tyskland skulle kunna finna nya miljarder euro för att stärka försvarsbudgeten”, sa Gabriel.

Det här demonstrerar den häpnadsväckande oansvarighet som kännetecknar europeiska politiker. Man kallar det att bli “trakasserad” när USA påpekar att de flesta europeiska Nato-medlemmarna inte betalar den stadgeenliga medlemsavgiften!
Ändå skriker man som bebisar om att USA måste fortsätta försvara Europa militärt.
Den moraliska nivån hos Europas politiska ledarskap är groteskt lågt. Har Europa någonsin haft ett så svagt politiskt ledarskap som nu? Det Tysklands försvarsminister säger är ju rent ut sagt korkat. Han erkänner att Tyskland skiter i att betala medlemsavgiften i Nato, men ändå anklagas USA, som betalar fyra gånger mer i försvarsutgifter än Tyskland i BNP, för att inte vara “solidariskt”.
Europas etablissemangskretsar är rena dårhuset.

Rulla till toppen