X-faktorn som gav Trump segern

Skälet till att Hillary Clinton inte lyckades vinna valet var att en oväntad väljargrupp gav Trump ett överväldigande stöd. Det har länge varit känt att arbetarklassens män är den kanske största supporterskaran för Trump.
Men nu rapporterar Ron Brownstein, redaktör på The Atlantic hos CNN, att en annan väljargrupp kan tävla med dessa män. Och det är arbetarkvinnorna. De röstade massivt på Donald Trump.
Särskilt i de delstater som varit demokratiska partiets ”skyddsvall”, som Michigan, Wisconsin och Pennsylvania, har arbetarklassen i större grad röstat på Trump än till och med på Ronald Reagan. Därför bröt Trump igenom skyddsvallen och vann valet.
Nu kan opinionsmätningarna ha lurat Hillary Clinton. Hon kampanjade inte dessa delstater, utan i delstater som hon förlorade med större marginal. Hade hon istället satsat på dess skyddsvallsdelstater hade hon kanske kunnat rädda dem – och då blivit president.
Det är som flera journalister i amerikanska medier nu medger: Donald Trump förstår Amerika bättre än någon annan. Bättre än demokratiska och republikanska etablissemang, bättre än medierna och – bättre än opinionsinstituten.

Rulla till toppen