Trump: vann i sak men det kom i skuggan

I sakfrågorna pressade Donald Trump sin motståndare Hillary Clinton, som hamnade på defensiven. Men samtidigt kunde inte Trump låta bli att chockera. Han sa att det inte är säkert att han kommer att acceptera valutslaget. Den erfarne kommentatorn Brit Hume summerade nattens debatt:

– Det nyhetsmässiga från debatten är att Donald Trump inte sa att han tänker acceptera valresultatet. Det är ovanligt. Det är kontroversiellt. Frågan är om det kommer att hjälpa honom. Jag tvivlar. Det här var hans bästa debattinsats hittills, han tog poäng efter poäng på Clinton. Men det kommer i skymundan av att han vägrade säga att han kommer att acceptera valutslaget.

Trump har kommit så här långt just genom att skaka om medievärlden med sina uttalanden, skapa rubriker och skaka om det offentliga samtalet. Det är ett sätt att visa upprörda och desillusionerade väljare att han står på deras sida. Han utmanar etablissemangen.
Men Brit Hume har ju rätt i att det är en märklig fråga att välja för att sticka ut och skaka om. Valresultatet är en juridisk formsak, inte en värderingsfråga.
Jag hade hellre sett att han valt något annat att reta etablissemangen med.
Enligt den traditionella logiken behövde den som leder i opinionsmätningarna, dvs Clinton, stå stadigt och inte göra bort sig. Då kan opinionen hålla i sig. Utmanaren är den som behöver göra så väl ifrån sig att dynamiken i valrörelsen förändras. Och det kan man nog inte säga att Trump gjorde.
Men detta är inget traditionellt val.

Rulla till toppen