Vänsterns väljarförakt

Hatet från vänster är omfattande. I Sverige ordnar socialdemokratiska ungdomsförbundet möten där vita inte är välkomna. Bara ”rasifierade”, dvs de som ser sig som offer för en vit majoritet, släpps in. Apartheidtänkande introduceras i Sverige.
På andra sidan Atlanten står presidentkandidaten Hillary Clinton i talarstolen och hånar stora delar av de amerikanska väljarna som värdelösa och eländiga, ”basket of deplorables”.
Detta hat förvandlar meningsmotståndare till fiender. Det är allvarligt. I en demokrati hanterar vi politisk maktkamp genom diskussion och debatt – tillsammans med meningsmotståndarna. Demokrati respekterar motståndarna, även om man inte delar deras synsätt.
Totalitära ideologier, däremot, syftar till att tysta motståndarna. Fängsla dem. Döda dem. Här finns inte tillstymmelse till respekt för oliktänkande, bara förakt.
Vänstern intar nu, runt om i västvärlden, en alltmer totalitär attityd. Om man stämplar ut sina meningsmotståndare som korkade, hopplösa eller värre, hur ska man sedan kunna föra en demokratisk diskussion med dem? Det går inte. Man intar det totalitära tänkandet och målet blir inte att vinna med argument utan genom att tysta motståndet.
Nu har Hillary Clinton ångrat sin hånfullhet, rapporterar CNN i Clinton expresses regret for saying ’half’ of Trump supporters are ’deplorables’.
Frågan som hänger i luften är om hennes första uttalande eller hennes ursäkt är det hon egentligen tycker.

Rulla till toppen