Minnet av elfte september 2001 väcker ilska

Jag satt vid skrivbordet hemma i lägenheten och skrev, kanske manus till Finanstidningen eller rapport till Timbro, när brorsan ringde. Han sitter i sin bil och har radion på, ”De säger att ett plan har flugit in i World Trade Center i New York”.
Jag går och sätter på teven och CNN. Just då är det en närbild på skyskraporna, och ett eldklot dyker upp underifrån i bilden. I direktsändning såg jag effekten av det andra planets kollision. Men varken jag eller programledaren visste det då. ”Något mer har hänt”, säger man.
Franska dokumentärfilmare, bröderna Jules och Gedeon Naudet, följde en brandbil för att filma brandmännens vardag i New York. De filmade när det första planet flög in i skyskrapan. De följde sedan brandmännen in i den brinnande byggnaden. Jag anser deras dokumentär ”9/11” är den bästa om själva terrorattacken. Här ett litet utdrag:

Ikväll sänder CNN brödernas uppföljning ”9/11 – fifteen years later”.
Inför minnesdagen 15 år senare har CNN undersökt aktuell opinion i amerikanska folket. Man är mer orolig och förbannad över terrorismen nu än för fem år sedan, Looking back at 9/11, Americans feel fear, anger, worry.
Tre av fyra amerikaner känner idag ilska när de tänker på terrordåden 11 september 2001. Det är en klar ökning från två av tre, som kände så för fem år sedan.
Idag är 40 procent oroliga för nya attacker, också det en ökning. De oroliga var 30 procent för fem år sedan.
President Barack Obama har skapat en osäkrare och mer aggressiv atmosfär, förmodligen just genom att vara så svag och ursäktande när det kommer till radikal islamism.

Rulla till toppen