Robert Kennedy-medarbetare röstar på Trump

När John F Kennedy 1960 valts till president och Robert Kennedy utsågs till justitieminister flyttade Adam Walinsky till Washington för att jobba för bröderna. När Robert Kennedy ställde upp i senatorsvalet 1964 blev han dennes talskrivare, något han fortsatte med till dess också Robert Kennedy som presidentkandidat mördades 1968.
I en uppmärksammad debattartikel i Politico förklarar Walinsky varför han kommer att rösta på Donald Trump i november: I Was RFK’s Speechwriter. Now I’m Voting for Trump. Here’s Why.
Walinsky ogillar att Hillary Clinton förespråkat så många militära insatser, inte minst i Libyen.

Dagens demokrater har blivit ett parti för krig (…) Vi har amerikansk militär baserad i 80 länder och militär personal i upp till 130 länder. Generaler annonserar vår nationella politik. Befälhavare i fält är våra främsta ambassadörer. Vårt första svar på problem eller opposition verkar alltid vara att sätta in militär.

I olika intervjuer vänder sig Walinsky mot amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik sedan Sovjetunionens fall, på samma sätt som Donald Trump deklarerat att USA:s internationella politik länge varit en katastrof.
Walinsky menar att också bröderna Kennedy agerade annorlunda än etablissemanget:

John Kennedy beundrade politiskt mod. Under hans första kampanj till kongressen sa han om kalla kriget, ”Vi måste arbeta för fred. Vi får inte hamna i ännu ett krig.” Många år senare, under Kubakrisen 1962, övervann bröderna Kennedy starkt motstånd från militära befälhavare och opinionsbildare när de fann en väg att förhindra krig med Sovjetunionen. Robert Kennedy sa senare att om någon annan i beredningsgruppen varit president hade Kubakrisen kunnat sluta i kärnvapenkrig.

Walinsky menar att USA måste dra sig bort från många konflikthärdar i världen och börja föra samtal med Kina och Ryssland. Han avslutar:

Trots de brister han har säger Trump mer av sanningen än politiker i vår tid. Och viktigast, han erbjuder en väg bort från ständiga krig, en väg med affärsmässiga uppgörelser med alla seriösa ledare och länder, en väg som koncentrerar våra styrkor och insatser på verkliga fiender till vår civilisation. Därför är det fel att vältra sig i Trumps brister och undvika de stora frågorna om krig och fred, liv och död för våra medborgare och vårt land. Du och jag får se till att kompensera för hans underskott av hyfs i utbyte mot hopp om fred, så som Lincoln hoppades, mellan oss själva och med alla nationer.

Mycket intressant.
Gemensamt för de som inte fördömer utan ger Donald Trump sitt stöd är att de som insett att amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik efter Sovjetunionens fall 1990 är en katastrof och att båda partierna har misslyckats. Det är därför en outsider behövs, som dels inser läget och dels inte är bunden till de gamla etablissemangen som misslyckats. Och därför vågar ifrågasätta Status quo.

Rulla till toppen