Saknad efter gubbar med integritet

I förrgår meddelades att tidigare S-ministern Jan O Karlsson, 77, har gått bort och idag kom beskedet att radiokorrespondenten Kjell Albin Abrahamson, 71, också lämnat oss.
Abrahamson var länge korrespondent i östra Europa och så sent som i våras sa han i SVT, ”Alla borde vara antikommunister” och i bloggen refererade jag honom (här) från ett seminarium om murens fall. Abrahamson tänkte själv, analyserade och förmedlade kloka analyser med personlighet som yngre journalister saknar.
Migrationsministern Jan O Karlsson var färgstark, alltför färgstark för att vara svensk minister. Han var en av ”Palmes pojkar” och fanns länge i bakgrunden. När han lyftes upp som minister anklagades han för många grodor i medierna. Rättframma svar kan upplevas som förolämpande, men behöver inte alls vara det. Det jag minns av honom är dock en skarp analys han gjorde på seminarium om varför så många migranter räknas som flyktingar, när de inte är det. “Det blir så, eftersom det står flyktingmottagning på dörren”, sa Karlsson och menade den bildliga dörren in i Sverige. Kort, kärnfullt och sant. Sådant gillar jag. Få politiker har den förmågan, och den är inte efterfrågad med tanke på att medierna så gärna slår ner på sådan rättframhet.
Två starka och självständiga personer färre i en redan slätstruken svensk samhällsdebatt.
Se mer: Dagens Industri, Expressen, SVT.

Rulla till toppen