Synd att gymnasieministern måste gå

En statsvetare säger om ministeravgången att den ”inte kommer att få några större konsekvenser för regeringen”. Gymnasieminister Aida Hadzialic är ju inte särskilt välkänd.
Men allt är inte mediebilden…
Det är som om kändisskap är den viktigaste aspekten här i livet. Inte kompetens i det vardagliga arbetet.
Så förbaskat ytligt och tramsigt.
I Sveriges historiskt svaga regering är det en minister som har överraskat mig positivt. Aida Hadzialic. Senast på ett seminarium om värderingar med en världskänd amerikansk professor gjorde hon ett gediget intryck.
De flesta ministrar hade aldrig ställt upp. Seminariet handlade om känsliga politiska frågor där det är mycket lätt att trampa fel. Knappt någon politiker idag vågar vara spontan i ett sådant sammanhang. Dessutom låg en akademisk bok till grund för seminariet, vilket kräver mer än slappa klyschor som svar. Som sista avskräckande aspekt var seminariet på engelska.
Men Hadzialic var både resonerande och tydlig, vilket framgick i mitt referat, S-minister: ‘Svenska modellen’ betyder assimilering.
Jag var faktiskt imponerad, vilket är något som sällan händer numera.
Därför är det tragiskt att hon nu tvingas avgå sedan hon fångats i en nykterhetskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet.
Det skedde i går och hon avgår idag. Snabba ryck. Också det ett tecken på kompetens. Man kan inte som minister åka fast för rattonykterhet. Moraliskt är det ett glasklart olämpligt uppträdande som en politiker i hög ställning inte kan komma runt.
Hon är ung, inte ens 30 år fyllda (som de flesta höga politiker nuförtiden). Kanske visar detta att ungdom kan vara en black om foten, i alla fall för kompetenta politiska talanger. De kanske får för stort ansvar för tidigt. Mognad är inte medfödd. Erfarenhet kan inte inhämtas annat än med tiden.
Samtidigt innebär hennes ålder att hon kan komma tillbaka om ett antal år. Socialdemokratin lider oerhört stor brist på kompetent folk.

Rulla till toppen