Nu börjar yttrandefrihet tas på allvar

Chicago University är först i USA med att ta avstånd från ”triggervarning”, dvs att lättkränkta får rätt att bli varnade för att åsikter som de inte håller med kan komma att framföras, rapporterade Forbes häromdagen. Universitetet talar också om för nya studenter i ett brev att universitetet framöver inte kommer att ställa in föredrag även om vissa studenter protesterar och hävdar att talarens åsikter kränker dem.

Our commitment to academic freedom means that we do not support so-called ‘trigger warnings,’ we do not cancel invited speakers because their topics might prove controversial, and we do not condone the creation of intellectual ‘safe spaces’ where individuals can retreat from ideas and perspectives at odds with their own.

Brevet har väckt stor uppmärksamhet och utgjorde ett inslag i Meet The Press idag. Det är första gången ett amerikanskt universitet på många år tar ställning för yttrandefrihet även om obekväma åsikter framförs.
I Sverige har kritiken varit stor mot att Bokmässan i Göteborg fallit för påtryckningar och beslutat att stänga ute ett förlag, trots att temat i år skulle vara yttrandefrihet. Hela Bokmässan framstår nu som ett amatörmässigt jippo för extremvänstern.
Och i Svenska Dagbladet skriver chefredaktören Fredric Karén:

När det blev känt att Nya Tider skulle ha en monter på mässan inleddes en massiv protestvåg. (…) Två dagar senare meddelades att Nya Tider inte var välkomna. (…) På samma mässgolv tillåts bokförlaget Oktober ställa ut. Ett litet förlag som ger ut kommunistisk och marxistisk litteratur. (…) Tål vi litteratur som hyllar Mao Zedongs massutrotningar måste vi också tåla en tidning som bland annat skriver okritisk om medborgargardet Soldiers of Odin.

Det känns på något sätt som att samhällsdebatten börjar mogna och bli vuxen. Människor som inte håller med extrem- och gapvänstern måste kunna yttra sig i debatten. De som har totalitära tendenser och känner sig kränkta av andras åsikter får naturligtvis gärna gå därifrån, men de kan inte få fortsätta att genom protester få tysta oliktänkande från att framträda på olika scener i samhället.

Rulla till toppen