Några vänliga ord om Trump

CNN intervjuade på morgonen den brittiske förläggaren och affärsmannen Conrad Black, som tidigare kontrollerat bland annat Hollinger International, en av de största engelskspråkiga tidningsägarna i världen. Black är en av dem som gjort affärer med Donald Trump, bland annat byggde Trump en skyskrapa som ny redaktion åt Chicago Sun-Times.

– Han är en bra förhandlare, och en mittenman i alla avseenden utom några politiska frågor om handelsavtal och olaglig invandring. Han skulle få det politiska systemet att fungera, samarbeta med kongressen och få bollen i rullning.
– Hans skatteförslag är utmärkta utifrån den moderate person han faktiskt är. Han skulle bli en utmärkt president.

På frågan om inte Trumps handelspolitik är ett problem svarar Black:

– Han är inte ute efter att omförhandla Kanadas del av Nafta, men amerikanerna har rätt att inte tolerera ett så stort handelsunderskott med Mexiko. Det behöver omförhandlas.
– De andra handelsavtalen behöver diskuteras. Trump försöker skapa utrymme för ett bättre uppgörelser. Hans hotfulla uttalanden om handeln med Kina är inte värre än det kineserna säger hela tiden. Jag är inte oroad.
– Trumps uttalande är ibland osmakliga, men han är en resonabel person. Jag ser det som taktik för att locka de väljare som är missnöjda. De är trötta på politisk korrekthet och islamistisk terrorism.
– Om du lyssnar till hans senaste tal, fanns det inget av det där nonsens i dem. Vi kommer att få se en ny Donald Trump. Han har sänkt förväntningarna, och ni i medierna har nappat genom att betrakta honom som körd. Folk kommer att bli positivt överraskade när han framträder som en kompetent och resonabel kandidat.

På frågan om Trump verkligen är en god ledare, eftersom han redan har bytt ut sin kampanjstab tre gånger, svarar Black:

– Jag har gjort affärer med Donald. Han levererade exakt enligt tidplan. Han byggde en förstklassig skyskrapa som fått mycket beröm i Chicago. Han är en av de bästa samarbetspartner jag haft.
– Han är en mycket kompetent administratör, men han var en nybörjare när det kom till presidentvalskampanjer. Han var en outsider i republikanska partiet och det tar lite tid att få rätt folk på plats. Och han är smart nog att ändra organisationen när han ser att saker inte fungerar.

Det där sista fick mig att haja till. Vi som följer amerikanska valrörelser (likt galningar) vet att spelet om folks förväntningar är otroligt viktigt. Att kunna förmedla budskap om att man ”knappar in”, att man ”är ikapp”, att man ”tagit över ledningen”, är guld värt att kunna säga under kampanjtalen. Att däremot leda från början och därmed riskera att ”förlora ledningen”, ger ett jagat intryck.
Det är alltså synnerligen riskabelt att leda i opinionsmätningarna när kampanjen går in i slutskedet. Man har allt att förlora.
Om Trump tänkt ut detta och medvetet sänkt sig för att inte vara i ledningen inför slutskedet, är han mer hårdhudad och slugare än jag kunnat tro.
Men snart vet vi. Snart börjar det bli allvar inför valdagen i november.

Rulla till toppen