Bara i offentlig regi: strumpor för 6000 kr

Från vänsterhåll bedriver man en i opinionen föga framgångsrik kampanj mot privata alternativ och ”vinst” i skola, vård och omsorg. Men jag undrar vad Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger om att landsting köper strumpor för 6000 kr paret. Det skulle aldrig ske i privat verksamhet. Det är bara något som sker i offentliga sektorn, just därför att den är ofantlig och så stor att ingen har koll på någonting.
SVT rapporterar att Stockholms läns landsting, efter sedvanlig upphandling och avtalsskrivande, köper strumpor till priser som ingen normalt funtad människa skulle göra:

Landstingets nota för förbrukningsvaror, som till exempel bandage, teststickor och stödstrumpor, håller på att skena iväg. Avtalet som skrevs på fem år skulle kosta en halv miljard. Men redan efter första året har det kostat skattebetalarna nästan hela beloppet.

Alltså: det som skulle kosta 500 miljoner ser nu ut att komma att kosta 2500 miljoner.
Är det mer sådant Jonas Sjöstedt och andra som är emot ”vinst” i verksamheter vill ha? För det är ju självklart så att den som köper strumpor för 6000 kr aldrig kommer att göra någon vinst. Men är det bättre för patienterna? För skattebetalarna?
Kan inte någon fråga Jonas Sjöstedt om det?

Rulla till toppen