Vänsterextreme Michael Moore: Trump vinner

Den så kallade dokumentärfilmaren Michael Moore tjänade stora pengar på att hata George W Bush under 00-talet. Han ligger långt ut på vänsterkanten, men nu anger han fem skäl till varför Donald J Trump kommer att bli nästa president.
1) Välkommen till rostbältets Brexit: folk vill protestera mot sämre villkor i globaliseringens spår och Trump är deras budbärare mot etablissemanget i Washington.
2) Sista striden för arga vita män: sedan kommer kvinnor och minoriteter att vara i majoritet.
3) Hillary är problemet: det är inte Trump som är problemet för demokraterna, det är den egna kandidatens svagheter som urtypen för etablissemang och hennes låga förtroende.
4) Besvikna Sanders-supporter: de kommer inte rösta på Trump, men de kan stanna hemma eller rösta på något litet parti. Clintons val av vice kan öka benägenheten att bli soffliggare.
5) Ilskan i väljarkåren: i valbåset råder valhemlighet och många väljare är arga på den politiska klassen och vill ge den en känga. Att rösta på Trump innebär just det.
Det är lite lustigt att se en gränslöst flummig ”imagine all the people”-kulturnisse börja agera snustorr statsvetare, men Michael Moore har en intressant poäng:

I presidentvalet 2012 förlorade Mitt Romney med 64 elektorsröster. Summera nu elektorsrösterna för rostbältet – Michigan, Ohio, Pennsylvania and Wisconsin. Det blir 64. Allt Trump behöver göra för att vinna är att ta hem traditionella republikanska delstater från Idaho till Georgia, vilket han förmodligen gör (de kommer aldrig att rösta för Clinton), och dessutom ta rostbältet. Han behöver inte Florida. Han behöver inte Colorado eller Virginia. Bara Michigan, Ohio, Pennsylvania och Wisconsin. De ger honom segern. Och det kommer att ske i november.

Han publicerar sin artikel på Huffington, en nättidning långt ut på vänsterkanten, så avsikten är säkert att väcka demokraterna och få dem att lämna sin låtsasvärld och ta sig an verkligheten.
Men hur ska demokraterna neutralisera de fem punkterna? Särskilt punkt 3 och 4 är centrala. Färre demokratiska sympatisörer än på länge deltog i primärvalet i våras, medan republikanernas sympatisörer slöt upp i större mängd än någonsin. Det finns en trötthet och ett utbrett oengagemang i demokratiska väljargrupper, så som det brukar vara för partiet som innehaft Vita huset i åtta år. Hillary Clinton är inte personen som kan entusiasmera dessa väljare.
Valresultatet kommer i stor utsträckning att avgöras av valdeltagandet och vems sympatisörer som går och röstar.
(RÄTTELSE: Moore har räknat fel. Trump behöver 1 elektorsröst till utöver de fyra nämna delstaterna, genom att vinna någon av de övriga han nämner.)

Rulla till toppen