Hillary Clinton: ‘Tillsammans!’

Det var ett synnerligen konventionellt valtal som Hillary Clinton höll i natt när hon accepterade partiets nominering av henne som presidentkandidat.
Här är några snabba recensioner från hennes supportrar:

I kontrast till Trump, underströk Clinton behovet av enighet och använde ordet “tillsammans” inte mindre än 15 gånger. Talet innehåll flera förslag och en stor idé: tillägg till konstitutionen för att uppnå regler för politisk kampanjfinansiering.

Ross Rosenfeld, Newsweek

Hon skapade en kraftfull och dramatisk kontrast till republikanernas Donald Trump som, enligt henne, splittrar vårt land och saknar temperamentet för att leda vår militär. Hon såg bra ut i den vita dressen och talade säkert och övertygande i ett tal som var värdigt en president.

Brent Budowsky, medarbetare till flera demokratiska senatorer

Jag tror de flesta amerikaner som såg och hörde Clinton känner sig säkrare med henne som överbefälhavare och ser Trump – förolämparen – som mer riskfylld, faktiskt mycket farligare.

Lanny J. Davis, krishanterare och tidigare Bill Clinton-medarbetare

Hon använde ord för att beskriva kompromiss, mod och att arbeta tillsammans. Idén om att vi inte behöver vara rädda – först använd av president Roosevelt – och att vi kan bygga en bättre framtid, kändes trovärdig inför publiken. Vi är inte svaga och vi måste skapa möjligheter och styrka medan vi går framåt tillsammans.

Bill Owens, tidigare demokratisk kongressledamot

Hon lyckades attackera hennes motståndare utan att låta arg eller bitter

Ross Rosenfeld, Newsweek
Om detta är det bästa Clintons egna supporters kan säga om talet, kan hon vara illa ute. I dessa tider fungerar inte traditionell, påklistrad optimism och till dumhet naiva hejarop på väljarkåren. Fråga de 16 republikaner som Trump slog ut i våras.
Genom att inte bemöta kritiken mot hennes passivitet som utrikesminister när amerikanske ambassadören och tre soldater dödades i Benghazi, därför att hon vägrade skicka förstärkning, saknar orden om hennes kvaliteter som överbefälhavare trovärdighet. Där påminner Clinton om Laila Frejvalls under tsunamin, då hon antingen inte förstod allvaret eller tyckte teaterbesök var viktigare än att ta kommandot i utrikesdepartementet.
Denna skandal hänger som ett stort frågetecken över Clinton och hon har svårt att komma förbi det och skapa trovärdighet för hennes person.
Att frenetiskt uppmana till sammanhållning och göra saker “tillsammans” är också tomma retoriska slag i luften i det samhällsklimat som råder nu, när väljarkåren är förbannad och kräver förändring. Här kommer jag att tänka på Birgit Friggebo och hennes uppmaning vid ett hetsigt möte i Rinkeby att sjunga “We shall overcome”.
Politiska klassen har extremt lågt förtroende just nu, och Hillary Clinton ändrade inte bilden av henne som den förste och högste i denna politiska klass. Hur det ska bli ett vinnarargument är svårt att se.
Se mer: How did Hillary Clinton do? Pundits react to speech.

Rulla till toppen