Thorbjörn Fälldin var en av 1900-talets stora

När han fyllde 90 år i april skedde det utan uppvaktningar och därför är det ingen större överraskning att det nu meddelas att han har gått bort: Tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död.
Han är 1900-talets viktigaste borgerlige politiker. Han bröt ett 40-årigt socialdemokratiskt maktinnehav. Skälet till att de borgerliga kunde vinna majoritet i valen 1976 och 1979 var att Fälldin ingav förtroende i svenska folket på ett sätt som ingen annan borgerlig politiker i modern tid.
Från 1973 till 1982 var det en kamp mellan Thorbjörn Fälldin och Olof Palme. Första valet, 1973, blev det oavgjort 175-175 i riksdagsmandat. 1976 och 1979 seger för Fälldin. 1982 seger för Palme. Man kan säga att det blev 2-1 till Fälldin mot Palme och en oavgjord match. (I valet 1985 var Ulf Adelsohn oppositionsledare.)
Under regeringarna 1976-82 var det Fälldin personligen som utgjorde ”Alliansen” och höll ihop regeringsarbetet. Alla andra stred för sin sak, både övriga i hans eget parti och i koalitionspartierna. Det är en bedrift som inte fått den uppmärksamhet det förtjänar.
Mats Svegfors har uttryckt det som att det idémässiga regeringsskiftet kom 1980. Då bröt Sverige för första gången efter andra världskriget utvecklingen mot ständigt högre skatter. Året därpå förslog regeringen också den första begränsningen i den kvartssekel långa utvecklingen mot ständigt högre bidrag, genom att man införde karensdag i sjukförsäkringen.
Det var alltså Fälldin som slog om från den socialistiska politiken till en mer frihetlig, en utveckling som sedan (men mer ryckigt) fortsatt under årtionden därefter och som givit medborgarna större utrymme att bestämma mer själva.
Fälldin slutade aldrig att se sig som småfolkets representant i statsmakten. Han blev aldrig en del av det förnäma etablissemang som flyger långt ovanför folket. När han fick frågan vad han skulle göra efter partiledarjobbet svarade han alltid att han åker hem till gård’n. Till fåren och skogen.
Då och då tog han emot skolklasser när lärare ringt och frågat om de kunde komma förbi. Telefonnumret stod i alla år i telefonkatalogen. Statsminister, ja. Men alltid medborgare bland alla andra.
Se mer Fälldins tal. Se mer i bloggen genom att söka på Fälldin.

Rulla till toppen