Verkade Kaplan mer för turkiska än svenska intressen?

I Sveriges regering bör statsråd verka för svenska intressen. Nu tyder mycket på att Mehmet Kaplan mer arbetade för den Turkiets intressen än Sveriges. Det är ytterligare en anledning till att statsministern sparkade honom ur regeringen igår, rapporterar Expressen:

Nya bilder visar att Kaplan under flera år haft mycket tät kontakt med en person som arbetar för den turkiska regimen. Enligt SVT har de mötts vid minst 17 tillfällen de senaste tre åren och de har tillsammans representerat Sverige på resor utomlands.
– Det var väldigt bekymrande uppgifter, säger en regeringskälla.
Mehmet Kaplan har vid upprepade tillfällen de senaste dagarna uppmanats att berätta om alla möten, resor och samtal som av olika anledningar kan ifrågasättas. Men Kaplan berättade inte om denna kontakt.
– Det är häpnadsväckande att han satt sig själv i den här sitsen, konstaterar en uppgiftslämnare.

SVT skriver i Kaplan umgås med Erdoğans man i Sverige:

I Sverige är det Rafet Candemir som (av president Erdoğan) är utsedd att jobba för Turkiet i rådet för turkiska medborgare utomlands. Han gör det genom att ha mycket nära kontakt med bostadsminister Mehmet Kaplan.
När Rafet Candemir startar upp sin verksamhet i Sverige håller han ett möte i Handens moské utanför Stockholm, han informerar om sitt uppdrag och arbete. Bredvid honom står Mehmet Kaplan.
Det här är bara en av många gånger som de träffats. En kartläggning av Mehmet Kaplans kontakter med honom visar att de sedan mötet i Handens moské 2013 har uppträtt tillsammans minst 17 gånger. De har representerat Sverige ihop på resor utomlands, tagit emot politiker från Erdoğans parti i Sverige och gått på fina bjudningar tillsammans.
Det råd som Rafet Candemir ingår i rapporterar direkt till premiärministerns kontor i Turkiet och har flera gånger haft möten med den högsta politiska ledningen i landet. De styrs och finansieras av staten med Recep Tayyip Erdoğan och hans parti AKP i spetsen. Ett parti som kritiseras för en allt mer odemokratisk politik. I Turkiet fängslas oliktänkande, fria medier stängs och minoriteter förtrycks.

Självklart kan medborgare med utländsk bakgrund bli statsråd i Sverige, men de ska då ta mig tusan företräda Sverige och svenska intressen, inte andra länders intressen i Sverige. Här ser vi ännu en effekt av den katastrofalt misslyckade integrationspolitiken. Sverige kan inte vara en fri resurs för alla andra länder att utnyttja som en sinnessvag klåpare. Migranter ska assimileras och se Sverige som sitt nya hem där man tar till sig dess kultur, blir en del av dess gemenskap och samhällvärderingar om pluralism och demokrati. Man ska inte företräda några andra länder och halvdiktaturer. Då kan man lika gärna återvända och lämna Sverige i fred.

Rulla till toppen