Skillnad på drev och drev – Kaplankrisen inte över

Hade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) kunnat undvika avgång? Den gamle krishanteraren Paul Ronge tycks mena det när han i Expressen skriver MP gjorde alla fel under Kaplan-krisen:

Botemedlet mot detta [kris som slutar i avgång] är skickliga medarbetare som håller huvudet kallt och framför allt koncentrerar sig på att se det som är rätt och relevant i kritiken, det som måste bemötas för att det ska finnas en chans att komma ur den helskinnad. Tyvärr omger sig just politiker alltför ofta med ja-sägare. De som bara klappar dem på axeln och säger tröstande ord om ”dumma journalister”.
Kaplan hade behövt någon som sagt att det är olämpligt att ha kontakt såväl med islamistiska extremister som med de turkiska fascisterna i Grå Vargarna. Att man måste vara varsam med orden och akta sig att jämföra Israel med den stat som i andra världskriget mördade sju miljoner människor.

Första stycket är insiktsfullt. När Cecilia Stegö (M) som ny kulturminister 2006 hamnade i kris därför att hon inte betalt TV-licensen hade hon klarat situationen om hon erkänt att hon medvetet och av ideologiska skäl låtit bli att betala denna tvångsavgift, men att det är fel att bryta mot lagen och ångrade sitt agerande. Istället försökte hon hävda att hon ”glömt” att betala, en ren lögn. Sedan försökte hon undvika att svara på frågor. Här hade Ronge kunnat rädda henne, eftersom felet som orsakade krisen inte var särskilt allvarligt om hon inte förvärrat läget.
Men så är det ju inte med Kaplan. Andra stycket ovan kräver ju krishantering flera år före krisen inträffar. Nazistliknelsen är från 2009. Inte kan Ronge mena att krishanterare ska gå jämte politiker konstant? Krishantering är ju vad man gör efter krisen brutit ut.
Hade Kaplan kunnat sitta kvar om han bett om ursäkt för sina uttalanden och för sina middagar med extremister? Det är långt ifrån självklart. Här handlar det om grundläggande värderingar. Då kommer följdfrågor: varför gjorde du detta, när du anser dig vara kunnig på dessa politikområden? Här skulle en ursäkt från Kaplan göra att han framstår som inkompetent alternativ lögnaktig.
Detta till skillnad från Stegö. En ursäkt skulle inte förminskat hennes begåvning. Hennes lagbrott var lagbrott, men inte mycket mer än en fortkörningsbot.
Stegö skulle kunnat rädda sin position med kyligare krishantering, men Kaplans märkliga nazijämförelser och extremistmiddagar går inte att backa ur utan att idiotförklara sig själv.
Kanske har Kaplan insett det, för han har inte bett om ursäkt. Något han borde göra oavsett om det räddar hans position eller inte. Jag tycker avsaknaden av ursäkt innebär att Kaplan-affären inte är avslutad. Står Kaplan fast vid sin jämförelse? Det vet vi inte. Jag gissar att han gör det.

Rulla till toppen