Så kan Löfven ‘toppa’ regeringen

Nu ankommer det inte på en kritiker att ge råd till motståndare hur de ska agera, men som i sporten kan det vara intressant att höra vad motståndare tycker om det egna lagets spelare.
Om Miljöpartiet inte orkar regera vidare ger Vattenfalls kolkraft i Tyskland ett lämpligt skäl att lämna regeringen. Om så sker har statsminister Stefan Löfven sex tomma stolar vid regeringsbordet. Det ger ett utmärkt tillfälle för honom att försöka återupprätta det som en gång var partiets trumfkort: regeringsduglighet.
Det känns som avlägset, men om statsministern reducerade antalet ministrar med en tredjedel, från 24 till 16 statsråd och antalet departement från 10 till 8, skulle han imponera på många.
UT: Kristina Persson, Isabella Lövin, Per Bolund, Aida Hadzialic, Åsa Regnér, Gustav Fridolin, Åsa Romson, Ibrahim Baylan och Alice Bah Kuhnke.
En rad av deras poster kan slopas eftersom deras politikområden, om än inte oviktiga, inte behöver egen minister. (Klicka på listan för att se större text.)
En ny ministerpost som borde tillkomma är integrationsminister på arbetsmarknadsdepartementet hos Ylva Johansson. Den mest duglige av de yngre ministrarna borde ta den posten när civilministern försvinner: Ardalan Shekarabi.
När Fridolin avgått kan Helene H Knutsson ta över som utbildningsminister med ansvar för grundskola och gymnasieskola, eftersom hon borde få en forskningsminister vid sin sida. Här skulle professor Ulf Bjereld passa väl. Jag är trött på att medierna betecknar honom som statsvetare när han är en aktiv socialdemokrat. Bjered kan också, till skillnad från så många andra ministrar, handskas med media.
Miljö och energi flyttas till näringsdepartementet. Vi hade en gång titeln miljö- och jordbruksminister, så det vore ingen nyhet om Sven-Erik Bucht blev miljö och landsbygdsminister. Bostad och infrastruktur hör ihop, även om Anna Johansson kanske inte är den mest duglige ministern.
Kultur tillhörde en gång ecklesiastikdepartementet, som (av någon anledning) bytte namn till utbildningsdepartementet. Där hör kultur hemma. Och kulturminister? Varför inte Håkan Juholt? Han har energi. Även om han inte fungerade som partiledare betyder inte det att han kan ta sig an annat. Jag vet att han är på väg att lämna politiken, men det beror förmodligen på att han inte fått några vettiga arbetsuppgifter. Löfven borde ge honom det.
Se där. Svårare än så är det inte.

Rulla till toppen