Tyska delstatsval: etablissemangen stora förlorare

Det tyska politiska landskapet ser ut att vara på väg att ritas om. Det framgår av dagens delstatsval. De förut så dominerande partierna Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD) håller på att tappa greppet om väljarna. Man klarar inte av att föra en politik som folket har förtroende för. Likt i Sverige svävar de gamla partierna på rosa, utopiska moln utan någon som helst kontakt med verkligheten.
Istället är det andra partier som flyttar fram sina positioner. I Baden-Württemberg tappar enligt ZDF:s vallokalmätning CDU 11 procentenheter och SPD 10 procentenheter. Vinnare är uppstickarpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) som går fram med 14 procentenheter och De Gröna med 6 procentenheter.
I Sachsen-Anhalt ökar AFD med hela 24 procentenheter. Där är det främst SDP och vänsterpartiet Linke som förlorar, 11 respektive 9 procentenheter.
Om inte de etablerade partierna lämnar drömmar och floskler bakom sig för att se verkligheten, är risken stor att de kan bli fullständigt marginaliserade i kommande förbundsdagsval.
Se mer: Deutsche Welle i German state elections, Wall Street Journal i Germany’s Anti-Immigrant Party Posts Big Gains in State Elections, Daily Mail i German voters’ damning verdict on open-door migration. Se grafer: I Baden-Württemberg kan CDU förlora positionen som största parti till De Gröna, I Sachsen_Anhalt kan SPD minska till 15 procent.

Rulla till toppen