Här har Löfven rätt och GW fel

Kriminologen Leif GW Persson är starkt kritisk till statsminister Stefan Löfvens uttalande om att han tror att det var Christer Petterson som mördade Olof Palme.
– Jag tycker det är förskräckligt, säger GW Persson i SVT om det Löfven sa i helgen:
– Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson och då tror jag på det, sa statsministern.
Visst är Pettersson friad i Hovrätten, men då på grund av att man inte hade tilltro till Lisbet Palmes vittnesmål och utpekande. Det är en värdering av bevis som vi har all rätt att diskutera. Detta särskilt som Leif GW Persson och andra närmast bedriver kampanj för att det skulle vara en politisk konspiration som ligger bakom mordet. För det kan ju inte vara så att det bara är tillåtet att diskutera alla andra än Pettersson som förrövare. Pettersson hade inte heller själv något emot att diskutera i media huruvida han var oskyldig eller inte.
Det finns inga bevis som utesluter Pettersson. Dessutom begärde riksåklagaren resning i målet 1997, vilket ju uppenbarligen betydde att de måste ha diskuterat Christer Petterssons skuld och ansåg det fanns skäl att pröva saken igen. Om resning får lämnas in, måste det ju vara tillåtet att diskutera och analysera huruvida Pettersson trots allt var skyldig. (Det blir också fel att jämföra politikeruttalande under pågående rättegång med att uttrycka synpunkt om vittnesvärdering 30 år efter mord då den misstänkte gärningsmannen är död.)
Själv har jag från början varit av den uppfattningen att det var en ensam galning. Om det varit planerat av kyligare gärningsmän hade man inte skjutit endast ett skott mot vardera mål, dessutom på öppen gata med mängder med vittnen, för att sedan småspringande ta sig därifrån. Risken för att bli stoppad, förföljd eller tydligt identifierad är ju mycket hög.
Det första en yrkesmördare planerar är flyktvägen och att undvika att bli kopplad till mordet. Därför föredrar sådana antingen att skjuta med gevär på avstånd eller med rånarluva från passagerarplats på motorcykel eller annat sätt som gör att man snabbt och säkert kommer bort från mordplatsen. Att mördaren gick och småsprang därifrån gav mig från första början ett tydligt intryck av amatörism.

Rulla till toppen