Brittisk riksbankchef: eurozonen kommer krascha

Den förre chefen för Bank of England, Mervyn King, säger att euron är dödsdömd och kommer att krascha vid nästa kris. Sunday Telegraph rapporterar i Mervyn King: the eurozone is doomed:

King varnar i sin nya bok för att spänningarna mellan de 19 nationer som ingår i eurozonen kan slita zonen i stycken. Dessa spänningar har dessutom skapat stödet för populistiska partier. Ytterligare steg mot en politisk union, där länder tvingas ge upp än mer av sin suveränitet för att underkasta sig Bryssels diktat, kan skapa en folklig backlash.
“Det kommer att leda till inte bara ekonomiska utan också politiska kriser”, säger han. “Valutaunionen har skapat en konflikt mellan centrala eliter i EU å ena sidan och demokratins kraft inom nationerna å den andra. Detta är en extremt farlig situation.”
Tyskland och övriga eurozonen måste inse fakta. De länder i syd som inte hänger med i konkurrensen kan bara skapa välstånd igen genom att eurozonen bryts upp, menar King. (…)
Enda vägen att undvika att stirra ner i avgrunden med “förödande åtstramningar, fortsatt massarbetslöshet” och med “skuldberg som växer i all evighet” är att överge euron.

Ord och inga visor.
Ja, bättre en ände med förskräckelse än en förskräckelse utan ände. Jag hoppas britterna röstar nej den 23 juni. Då kanske etablissemangen äntligen förstår att hittillsvarande EU-projekt har nått vägs ände. Samarbetet måste göras om från början. Vi behöver en gemenskap som upprätthåller frihandel, det som var samarbetets avsikt från början. Däremot måste det politiska projektet upphöra. Ambitionen att flytta parlamentens demokratiska makt till en Brysselelit där ingen regeringsduglig opposition finns att rösta fram är antidemokratisk och liknar diktaturers maktförhållanden.
Lägg ner europaparlamentet, låt väljarna direkt utse en europapresident som leder en kommission som lägger sina förslag till ministerrådet, där medlemsländernas statsministrar röstar och avgör om presidentens förslag ska godtas eller avvisas. Börja om från början. Död åt EU. Leve ett sunt samarbete.

Rulla till toppen